Bagó Zoltán tagad és perel

2006.03.05. 13:12
A politikai zsarolással vádolt fideszes országgyűlési képviselő bírósághoz fordul, ugyanis szerinte nem igaz, hogy fenyegetéssel próbálta volna visszalépésre bírni Romsics Imre MDF-es képviselőjelölet. Bagó azt állítja, a "baráti beszélgetésben" pont az ellenkezőjét mondta a megjelenteknek, csak valakik "átfazonírozták" a felvételt.

Bagó Zoltán fideszes országgyűlési képviselő bírósághoz fordul, mert álláspontja szerint Romsics Imre MDF-es képviselőjelölt valótlanul állítja róla, hogy fenyegetéssel, zsarolással próbálta visszalépésre bírni. Romsics Imre pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Bagó Zoltán megfenyegette: veszélybe kerülhet a munkája, az egzisztenciája, ha elindul a választásokon.

Átfazonírozták

Bagó Zoltán az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "Valótlanul állítottak be politikai zsarolónak, fenyegetőnek egy másfél órás kötetlen, általam barátinak gondolt beszélgetés kiragadott, szemelvényezett, és megvágott részei alapján, a megkérdezésem nélkül". (Romsics Imre sajtótájékoztatóján, illetve az arról készült tudósításokban az inkriminált beszélgetés számos részlete nyilvánosságra került.)

Bagó Zoltán szerint "a beszélgetés ugyanis teljes terjedelmében pont szöges ellentéte a megjelenteknek, nem tehetek róla, ha ezt valakik politikai céljaik felhasználására átfazonírozták".

Szükséges lépések

Bagó Zoltán szombati közleményében arra kéri a sajtót, hogy pontosítsa rágalmazó, becsületsértő és hamisan vádoló híradásait, továbbá személyiségi jogai védelmében nem járul hozzá a hangfelvételek közléséhez addig, amíg azok vágatlan formában a birtokába nem kerülnek.

"Azon kívül, hogy Romsics Imre különösen nagy nyilvánosság előtt azzal vádolt, hogy én Őt és családját megfenyegettem, más jogilag értékelhető tény nem látott napvilágot. Ez az állítás nem igaz, az alátámasztására bemutatott teljes felvételből ez ki fog derülni" - áll a közleményben.

Bagó Zoltán terjedelmes közleményében számos ponton visszautasítja Romsics Imrének a beszélgetésükkel kapcsolatos állításait. "(...) vállalva az ügy súlyát, magam és a pártom tegnap megtette a szükséges lépéseket, ami a politikai felelősséget illeti. Én továbbra is a Fidesz választási győzelméért kívánok dolgozni, de tevékenységem a bírósági eljárás idejére fel kívánom függeszteni, hogy tisztázhassam magam a hamis vádak alól" - írta a közleményben Bagó Zoltán.

Bocsánatkérés

Pénteken Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Bagó Zoltán "elfogadhatatlan magatartása" miatt levélben kért elnézést Dávid Ibolyától, az MDF elnökétől. A Fidesz még aznap visszaléptette a képviselőjelöltségtől Bagó Zoltánt és a pártból való kizárását is kezdeményezte.

Dávid Ibolya szombaton közzétett válaszlevele szerint az MDF Orbán Viktor politikai elképzeléseinek ismeretében nem tartja őszintének a bocsánatkérést. A kalocsai eset pedig nem egyszeri, "több tucat helyen történt hasonló, a választások tisztaságát súlyosan sértő visszaélés".