A Rákóczin ma is harsog az őszödi beszéd

2007.05.08. 09:08
"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet..." A Rákóczi téri vásárcsarnok környékén élők már fel sem kapják a fejüket, amikor délelőtt és délután menetrendszerűen felharsan a miniszterelnök őszödi beszéde, és a torz, recsegő hangfoszlányok betöltik a teret és a mellékutcákat.

A különös produkció forrása egy még különösebb jármű: átalakított Ford Transit parkol a szépen felújított vásárcsarnok előtt, a négyes metró építése miatt teljesen körülkerített téren. A furgon tetején farostlemezből eszkábált hirdetőtábla, címeres nemzeti zászló, és egy pár megafon, ezekből harsognak a szállóigévé vált mondatok.

A szélvédő és az első oldalablakok kivételével az egész kisbusz tele van plakátolva, aktuális, és kissé már foszlott politikai üzenetekkel, mint például "Ne gyülekezz, ne mutogass, ne tiltakozz! Kussolj!" vagy "Óvakodj a trükkös kormány média agymosása miatt!", sőt, "Gyurcsány a magyar történelem legnagyobb hazudozója!". Aztán vannak rajta apróbb betűs, részletesebb politikai helyzetértékelések, innen-onnan kinyomtatott hírek, vélemények is.

Ne gyülekezz, ne mutogass, ne tiltakozz! Kussolj!

A jármű körül, mikor itt parkol, általában bámészkodók állnak. A kisbuszra plakátolt tartalom rendszeresen frissül, és vannak visszatérő olvasói is, akik már számítanak az érkezésére - avat be rendhagyó aktivizmusába Balics László, a plakátréteg alatt eléggé leharcoltnak tűnő furgon tulajdonosa.

Hétévesforma és felnőtt fiai segítségével üdítőitalos rekeszeket pakol a raktérbe, mikor megszólítom. Készséggel, nevét vállalva nyilatkozik: az adatait már annyiszor felírták, hogy nincs mitől tartania, mondja. Beszélgetésünk alatt a furgon körül tébláboló érdeklődőket az anyósülésen helyet foglaló idős néni, Balics édesanyja tartja szóval.

Az ötvenévesforma, szikár, kemény tekintetű férfi évtizedek óta kereskedőként dolgozik a nyóckerben: a Rákóczi téri csarnokban és a Baross utcában van élelmiszerboltja. A kisteherszállítót a 2006-os országgyűlési választások előtt alakította át mozgó utcai hírlappá, a megafonok az őszödi beszéd után kerültek fel a tetőre.

A hangszórókat és az erősítőt a Vatera online piactéren vette, a híreket a netről nyomtatja: "Három nyomtatóm van, már mind a végét járja... de a híreket frissíteni kell, mert vannak olyan vészhelyzetek, mint például most a többiztosítós rendszer."

Balics László a striciktől sem ijedt meg

Balics a "Kossuth téri forradalmi bizottmány" tagja, hétvégénként ma is tüntet, vagy - a rendőrségnek előre bejelentve - a várost járja a kisbusszal, "sulykolom az embereket, hogy szembesüljenek", ahogy ő fogalmaz.

"Nem úgy történt, ahogy Gyurcsány mondta, hogy majd megunják... 230. napja vagyunk kint a Kossuth téren, és azok az emberek, akik a mai napig kint vannak, nem fogják megunni. Forr a dolog, érik a gyümölcs, az emberek erkölcsi tudatát elnyomták, de majd kihozza őket a gyomruk..."

Hárs Gábornak is beszólt

Horn Gyula miniszterelnöksége idején kezdett politizálni, addig nem is szavazott, nem érdekelte a dolog. De amikor Hornék politikája elkezdett kihatni a megélhetésére, kiakadt.

Üzleteiben főleg kispénzű nyugdíjasok vásárolnak, akik akkor rohamosan elszegényedtek, és ez a tendencia azóta sem fordult meg: sem Horn, sem Orbán alatt nem volt olyan rossz, mint az elmúlt 3-4 évben, mondja. "Nagyon sok olyan vásárlóm van, aki lehozza az órát, és nem cigarettát, nem italt, hanem ennivalót kér, hogy adjak az óráért. Kenyeret és tejet. Nyugdíjkor visszaváltják, de két hét múlva megint lehhozzák. Itt tartunk."

A csarnokban Balics szerint már több kereskedő visszaadta a boltot emiatt. "Csarnokszinten 80 százalékig elsüllyedt a hajó" - mondja, tapasztalatai szerint az idősebbek már ruhára, nyaralásra sem költenek, örülnek ha ki tudják fizetni a számlákat, és marad valami élelmiszerre. "Nagyon sokan batyuznak inkább a Tescóhoz, mert rákényszerítették őket, de ezzel minket tesznek tönkre."

A környezetében sokan elveszítették az állásukat, a megélhetésüket, a hiteltörlesztések elmaradása miatt van, aki az ingatlanát is. Azt mondja, értük is kampányol, azokért, akik nem mernek, vagy nem tudnak kimenni tüntetni.

Rendeltetésszerű használat

Balics a csarnokbéli boltját is kiplakátolta politikával, ám az üzemeltetőtől írásbeli felszóllítást kapott, hogy nem rendeltetésszerűen használja. Amúgy nem nagyon érik attrocitások, az emberek többsége szimpatizál, vagy nem nyilvánít véleményt, és a rendőrök is békén hagyják, sőt barátkoznak vele.

Néhány balos akciónyugdíjasra panaszkodik csak, akik megrugdossák az autót, vagy a kirakatára köpnek. A szocialista jelölt Hárs Gábornak viszont ő szólt be, mikor a választások előtt a téren "szavazatokért gazsulált", hogy miért csak ilyenkor tart fogadóórákat?

Stricik és politikusok

A furgon hátuljában folytatott beszélgetésünkkor többször megszólal a telefonja: "Változtassuk meg ezt a kurva országot...", a mobiljából is az őszödi beszéd csenget. Számára akkor vált nyilvánvalóvá, hogy az országot egy erkölcstelen hazudozó vezeti, "akihez a kocsis tanulni mehetne".

Tavaly szeptember 17-én családostul - három fiúval büszkélkedik - kivonult a Kossuth térre, és végignézte a tévészékház ostromát is. Az autófelgyújtással és az erőszakkal nem értett egyet, de úgy véli, ha a politikai bűnözőkkel szemben nem lép fel a nép radikálisan, "akkor soha nem lesz népakarat". A zavargásokat szerinte provokatőrök okozták, és ha a fiát ütötték volna a símaszkosok, ő is letépte volna a csatornafedelet.

A Gyurcsány-kormányt nemes egyszerűséggel a környéket egykor uraló stricikhez hasonlítja. "Megvezettek minket, csúnyán. Amit október 23-án műveltek, az olyan, mint amikor a stricik itt, az én boltom körül a hatalmukat próbálták bizonyítani. Nem szabad félni. Mint ahogy a striciktől sem volt szabad félni, ezektől sem szabad félni... mert akkor mi lesz a gyerekeinkkel?"

A környékről jó pár éve kikopott stricik rendszeres törzsvevői voltak annak idején, az akkori boltja körül dolgoztatták a lányokat. "Próbálkoztak kemény fellépéssel, de én megmondtam hogy nem kell engem védeni, sőt, ezt a szót, itt, ebben a boltban felejtsd el, ha nem akarod hogy következménye legyen. Ez az én boltom, ha ide bejössz, itt köszönsz, kérsz, fizetsz és távozol. Hogy az utcán mit csinálsz, ahhoz nekem már csak annyi közöm van, hogy ha engem ütsz, úgy védekezem, ahogy tudok." - andekdotázik a nyócker legdurvább korszakáról, aztán visszatér a politikára.

"Volt olyan strici, aki a boltomban lopott, de én felelősségre vontam, és kitiltottam. Ugyanaz mint a Gyurcsány: ha úgy érzi hogy ezt meg lehet tenni egy néppel, akkor még többet terhel ránk. Ezért van jelentősége annak, hogy minél többet mondjuk, minél hangosabban mondjuk... mert nem szabad hogy féljenek az emberek."

Elitváltást sürget

Balics szerint nem Orbán, hanem a teljes elitváltás volna a jó megoldás. Pártfüggetlen civilek kezébe kell adni a kormányzást, "meg kellene próbálni azt, hogy milyen lenne pártok nélkül, meg kellene bízni egy minisztert, a szó görög értelmében, szolgának".

Teljes átvilágítás, személycserék, népszavazás minden fontos kérdésben. Zéró tolerancia a mutyizásra, a klientúraépítésre, a politikai harácsolásra. "Ha ezt Orbán csinálja, ugyanúgy a körmére kell ütni. Ha róla derülne ki valami, azt is feltenném az autóra".

Rendszeresen frissül

A jelenlegi rendszert nem diktatúrának, hanem idézőjeles demokráciának tartja: "a kettő között érzem, mert hagynak működni, akár ezzel az autóval, de ugyanakkor éreztetik, főleg ha a símaszkos emberek jönnek, hogy mi vagyunk az erősebbek."

Nem tartja kivitelezhetetlen ötletnek a pártmentes demokráciát, és addig szándékozik folytatni a kisbuszos kampányt, "amíg az marad az ország első szolgája, aki a saját hangján elismerte hogy hazudott, csalt, majd beledöglött hogy úgy kellett csinálnia mintha kormányzott volna. Amíg a népakaratot diktatórikusan elnyomják. Amíg meg nem szüntetik a trükkösködést, a zsebre dolgozást. Vagy amíg a nép fel nem adja".