Balogh titoksértést gyanít

2002.08.08. 18:18
Feljelentést tesz titoksértés miatt a Medgyessy-bizottság MDF-es elnöke, ha bebizonyosodik, hogy a Gorka Sebestyén, testület szakértője fennakadt a C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen és kockázati tényezőket is találtak személyével kapcsolatban. Gorka ellenőrzésének eredményét a Népszabadság közölte szerdán, azóta az illetékesek nem cáfolták a napilap információit.
A Népszabadság csütörtöki számában közölte, hogy információi szerint Gorka Sebestyén a Medgyessy-bizottság egyik felkért szakértője "fennakadt" az úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Gorkáról már korábban kidrült, hogy amerikai-magyar kettős állampolgár. A lap úgy tudja, a "kettős állampolgárság esetében" különös kockázati tényezőket találtak az NBH szakemberei.

Feljelentést fontolgat a bizottsági elnök

Balogh László titoksértés miatt feljelentést tesz, ha bebizonyosodik, hogy igaz az a sajtóértesülés, amely szerint az általa vezetett bizottság szakértőjének felkért Gorka Sebestyén "fennakadt" a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. "Amennyiben nem igaz a hír, gondolom, Gorka Sebestyén fog intézkedni" - tette hozzá a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság MDF-es elnöke az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön.

'Csak én nyilatkozhatok'

Balogh László: a bizottság elnökeként egyedül ő jogosult ebben az ügyben információt kapni, mert ő kérte Gorka Sebestyén szakértő átvilágítását, és jelezte, hogy egyelőre nem kapott választ az illetékesektől. A bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy rajta kívül más - titoksértés nélkül - ebben az ügyben nem nyilatkozhat. Balogh szerint tévesen jelent meg a lapokban az is, hogy Gorka Sebestyén a Fidesz szakértője lenne, hiszen a testület egyhangúlag választotta meg bizottsági szakértőnek.

A szakértő jelenleg is dolgozik, hiszen minden nyilvános dokumentumot megkapott, viszont hátráltatja a munkát, hogy a zárt ülések jegyzőkönyveit és a zárt anyagokat nem tanulmányozhatja. Balogh László tudomása szerint Gorka Sebestyén egyszer már kapott kormányzati megbízást az Antall-kabinet idején, "feltehetően akkor tüzetesen megvizsgálták személyét".

Ne keverjék gyanúba az NBH-t

"Kiszivárogtatták az én C-típusú átvilágításom fázisait, majd kiszivárogtatták az állambiztonsági múlttal foglalkozó bizottságnak küldött adatokat és most Gorka Sebestyén ügyét" - fogalmazott Balogh László, és hozzátette, felhívja az MSZP figyelmét arra, hogy "fejezze be a szolgálatok presztízsének rombolását, és ne hozza abba a gyanúba az NBH-t, hogy onnan szivárognak ki az ilyen adatok". Balogh László hangsúlyozta: megérti, hogy az MSZP-nek minden nap ajándék, amikor újabb médiabotrányt tud kelteni, mert addig sem foglalkozik a sajtó Medgyessy Péter "titkosrendőri múltjával".