Választási visszaéléseket gyanít a Fidesz

2006.04.19. 16:13
Szocialista szavazólap-mintába csomagolt hivatalos választási értesítést kaptak ma reggel a II. kerületiek. A Fidesz választási visszaélést sejt, a Posta jó hírnév rontásáról beszél emiatt. A szocialisták elismerik, hogy vannak beikszelt szavazólap-mintáik, és ezeket el is juttatták a választókerületekbe, de a csomagolásról nincs tudomásuk.

Választási visszaéléseket sejt a II. kerületi Fidesz két szórólap, illetve postai úton terjesztett kiadvány miatt. Láng Zsolt, a Fidesz kerületi elnöke és Balsai István, a párt országgyűlési képviselőjelöltje szerdán tájékoztatta a sajtót az esetekről.

Védjük meg a Magyar Vért! - a Fidesz provokációnak tartja a röplapot

Az egyik szórólapot egy csepeli cég terjesztette Budapest második kerületében, mondta el Láng Zsolt. Ezen a szórólapon a MIÉP és a Jobbik nevében hirdetik: "Védjük meg a Magyar Vért! Április 23-án minden áron, erővel, harccal védjük meg az országot az idegen karvalytőke befolyásától, a jelenlegi kormány további ámokfutásától! Válassza Dr. Balsai Istvánt, a Mi emberünket! Harmadik Út".

A Fidesz Új Demokrácia Központja az OVI-hoz fordul
A Fidesz Új Demokrácia Központja arra kéri az Országos Választási Irodát, hogy a választások második fordulója előtt hozza nyilvánosságra, hogy a lakóhelyüktől eltérő helyen szavazók melyik településről, szavazókörből, pontosan hova kértek igazolást - mondta el az MTI-nek Kontrát Károly, a központ vezetője. "Csak egy ilyen részletes tájékoztatásból lehet megállapítani, hogy történhet-e szervezetten szavazók átirányítása a második fordulóban" - hangsúlyozta a fideszes politikus, aki szerint a kért adatok rendelkezésre állnak, hiszen amikor az igazolást a lakóhelyen kiadják, azt is feljegyzik, hogy a hol kíván az illető szavazni.

A Fidesz választási jogsegélyszolgálatának vezetője hozzátette: információik szerint a második fordulóra 46 ezer 144 választópolgár kért igazolást, de mivel már csak 110 egyéni képviselői hely nyitott, az Új Demokrácia Központ számításai szerint közülük 28 ezer 840 fő élhet a szavazati jogával. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy a "választási migrációval" kapcsolatos adatokat hozza nyilvánosságra az OVI. Kérdésre válaszolva elmondta: az OVI a valasztas.hu honlapon csak azt tette közzé, hogy hányan kértek igazolást (57 ezer fő), azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy hova kérték ezeket. "Nincs ok arra, és nincs törvényes magyarázat arra, hogy miért nem hozzák ezeket nyilvánosságra" - tette hozzá. Véleménye szerint az átjelentkezések eldönthetik a billegő mandátumok sorsát, és ennek döntő jelentősége lehet a választások végeredményét illetően.

A MIÉP-Jobbik kerületi elnöke - Láng szavai szerint - cáfolta, hogy ők terjesztenék ezt a röplapot, és így a Fidesz szerint valamilyen provokációról van szó, amellyel azt a Balsai István próbálják lejáratni, aki a választókerületében 10 százalékkal előzi meg a helyi polgármestert, Horváth Csabát, a szocialisták jelöltjét az első forduló után. Az, hogy egy csepeli cég terjeszti a szórólapot, egy aktivista "tettenérésekor" derült ki, állítólag.

A másik esetről személyesen Balsai István számolt be: ő egy kisebb értesítést mutatott először, amelyet az Országos Választási Iroda adott ki, és amelyet a helyi választási irodák terjesztenek. A második kerületben 50 ezer ilyen nyomtatvány készült, amelyben arról tájékoztatják a szavazópolgárokat, hogy április 23-án második fordulóra lesz szükség "Budapest főváros 02. számú országgyűlési egyéni választókerületében".

Mit csinált a jegyző? Mit csinált a Posta?

Ezt a tájékoztatót Balsai szerint a kerületi jegyzőnek, mint a helyi választási iroda vezetőjének kell az ötvenezer választópolgárhoz eljuttatnia. A jegyző szerint ezt meg is tették tegnap (kedd) este. A Krisztina téri nagypostára leadták a boríték nélküli küldeményeket, amelyeket így, tehát boríték nélkül kellett volna Balsai szerint megkapniuk a szavazóknak.

Ezzel szemben a tájékoztatót egy MSZP-s szórólapba burkolva kapták meg szerda reggel a II. kerületiek. Balsai szerint ezzel a választások tisztaságát befolyásoló cselekedet történt. Láng Zsolt hozzátette, az a kérdés, hogy mi történt kedd este és szerda reggel között a postán, hogyan csomagolták be egy MSZP-s szórólapba, illetve egy borítékba a hivatalos iratot, a választásról szóló értesítőt.

Tömeges választási csalás?

Az MSZP-s szórólap egyébként egy szavazási minta, a szocialisták a választóikat arról informálják, hogyan szavazzanak a helyi baloldali jelöltre, jelen esetben Horváth Csabára. Az MSZP-s politikus neve melletti rubrikát be is ikszelték, illusztrálva, miként kéne szavazniuk a polgároknak. "Ezt a legsúlyosabb választási visszaélésnek tartom, ha valami, akkor ez alkalmas a választók megtévesztésére" - fogalmazott Balsai.

Balsai az ügy miatt a helyi választási bizottsághoz fordult, de időközben Kupper András, a Fidesz budapesti frakcióvezetője az Országos Választási Bizottsághoz intézett beadványt "tömeges választási csalás" miatt, miután több - összesen hét - helyen is hasonló eset fordult elő - erről Kupper közleményt juttatott el az Indexhez.

MSZP: választási anyag, nem hivatalos irat

A második kerületben terjesztett MSZP-s szórólap Szigetvári Viktor felelős szerkesztésében jelent meg, az MSZP Országos Központ kiadásában. "A szórólap minta" - tudtuk meg a Magyar Szocialista Párt kampánystábjához közelálló forrásból. És azon valóban Horváth Csaba neve van beikszelve, de ezen a szavazólapmintán az MSZP szerint egyértelműen látszik, hogy választási anyagról és nem hivatalos választási tájékoztatásról van szó.

Az MSZP-nél megerősítették, hogy a 110 választókerület többségébe eljuttattak ilyen szórólapot, de hogy azt miként csomagolták, illetve hogy került ezek mellé a választási értesítő - arról nincsenek információik. (Az Index információi szerint máshol is, például a XVI. kerületben is felbukkantak ilyen szórólapok, ezért kérdeztünk rá a szocialisták kampánystábjánál a többi ügyre is.)

A Posta megteszi a szükséges lépéseket Balsai ellen

A Magyar Posta jó hírnév, illetve üzleti érdek sérelme miatt megteszi a szükséges lépéseket Balsai Istvánnal szemben. Tomecskó Tamás, a cég szóvivője szerint azzal, hogy a Magyar Postát belekeverik a választási kampányba azokat a kézbesítőket sértik meg, akik korábban kihordták a Magyar Vizslát is, pedig annak a kiadója máig nem fizetett a Postának.

Tomecskó az Index kérdésére elmondta: a Magyar Posta a választási hivatalos értesítőket a második kerületi jegyzővel kötött megállapodásnak megfelelően kézbesítette.

A kerületi választási iroda nem így akarta

Szalai Tibor, a 2. számú országos egyéni választókerület választási irodavezetője az MTI érdeklődésére elmondta, kedden kötöttek szerződést a Magyar Postával, mintegy 48 ezer értesítő kézbesítéséről. Ezt a 48 ezer értesítőt kedden 16 óráig átadtuk a Magyar Posta telephelyén, kötegelve, boríték nélkül. A szerződés arra terjed ki, hogy ezeket ebben a formában, tehát boríték nélkül juttassák el a 2. számú országos egyéni választókerület teljes területére, és az 1. számú országos egyéni választókerület II. kerületre eső részébe.

Mint mondta, kérdésére a Magyar Posta képviselője szerdán megerősítette: boríték nélkül juttatják el az értesítőket a választóknak arról, hogy lesz második forduló, azaz szóló küldeményként szórják a II. kerület egész területén, és teszik ezt egészen péntekig. "Nekem nem volt arról tudomásom, hogy az egyik jelöltet állító szervezet központilag készít egy nyomtatványt, és nem volt arról tudomásom a mai napig, hogy ezt egyszerre terjesztik ezekkel az értesítőkkel" - jelentette ki Szalai Tibor.