Nem volt tökéletes konspiráció az MSZP-vezetés névtelen bírálata

2004.07.21. 15:22
Titokban akarták volna tartani nevüket az MSZP őszi tisztújító kongresszusára készülő vitaanyagok Balternatív fedőnevű készítői. A szöveg online dokumentumából azonban egy figyelmetlenség miatt kiderül az egyik kritikus neve.
Az Index információi szerint a pártelitbe eddig be nem került vidéki és fővárosi párttagok alapították a mostanáig titokban tartott Balternatív csoportot, amely az interneten és postán keresztül névre szólóan juttatta el a párt számos vezetőjének, tagjának az MSZP megújítását szorgalmazó téziseit.

A pártelit ellen szólalnak fel

A pártot és a pártvezetést keményen bíráló anyag a kongresszusra készült azzal a szándékkal, hogy a tisztújításról és a párt jövőjéről szavazó párttagok számára a "pártelittel" szemben konkurenciát, alternatívát jelentsenek, mondta egy a kormányhoz közel álló informátorunk. A kongresszusig nem is kívánták felfedni magukat az anyag készítői azért, hogy "ne velük, hanem a vitaanyaggal foglalkozzon a párt".

Az országos lista 174. helyéről

A letölthető pdf-es anyagok tulajdonságai azonban elárulják, hogy nem sikerült tökéletesre a konspiráció: a letöltéskor ugyanis korábban kikereshető volt Bálint Tamás neve. Bálint a 2002-es országgyűlési választásokon a 174-ként került fel az MSZP listájára. Az egykori képviselőjelölt Keller László közpénzügyi államtitkár hivatalában dolgozott jogi szakértőként. Az ügyvédként tevékenykedő Bálint az Index érdeklődését azzal hárította el, hogy köti az ügyvédi titoktartás.

Újhelyi István, a párt országos elnökségi tagja az Indexnek azt mondta, hogy a pártban szívesen vitáznak bárkivel, aki az MSZP megújításáért dolgozik, viszont így, név nélkül nem tudják, kivel vitázzanak.