A fővárosból adják a balatoni viharjelzést

2004.12.22. 16:59
A siófoki obszervatórium vezetője és a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója is hibás döntésnek tartja, hogy jövő tavasztól Budapestről adják a balatoni viharjelzést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat illetékese szerint a szolgáltatás minősége a változással nem romlik.
Siófok helyett a fővárosból adják ki jövő tavasztól a balatoni viharjelzést, s ezzel megszűnik az idén 70 éves siófoki obszervatórium ebbéli hatásköre.

Korábban nem vált be

"Szakmai szempontból elhibázott intézkedésnek tartom a döntést" - mondta az MTI érdeklődésére szerdán Bartha Imre, a siófoki obszervatórium vezetője. "A balatoni viharjelzést biztonságosan ellátni nem lehet máshonnan, csak a Balaton mellől" - hangsúlyozta a szakember, aki 35 éve foglalkozik a balatoni viharjelzéssel. Hozzátette: "ezt nem csak én mondom, többen is elmondták, leírták az elmúlt 70 év során".

Megjegyezte: annak idején azért hozták létre Siófokon az önálló obszervatóriumot, mert a kezdetekben a fővárosból adott előrejelzés nem vált be.

Alaptalan félelem?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat illetékesét az MTI-nek szerdán nem sikerült elérnie, ám még a szabadsága előtt a megyei napilapnak nyilatkozó Burányszkyné Sallai Márta főosztályvezető az átszervezéssel kapcsolatosan azt mondta: "várhatóan április elején kezdődik jövőre a balatoni viharjelzés, amit attól kezdve már a fővárosból végeznek. Budapestről kezelik a jelzőrendszert is. Ennek technikai és a személyi feltételei is biztosítottak, alaptalan tehát az a félelem, hogy romlik a szolgáltatás biztonsága, minősége".

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére kételyeinek adott hangot a fővárosból adott előrejelzéssel kapcsolatosan, mondván, nem tudja, "jó-e az, ha nem a tó éghajlati, időjárási viszonyait kiválóan ismerő meteorológusok foglalkoznak a Balatonnal".

Elmondta: kétóránként a hajózási társaság számára rendkívül fontos és hasznos jelzéseket kaptak a siófoki obszervatóriumból, amit egyrészt valamennyi vitorláskikötőbe eljuttattak, másrészt a szél erősségének, irányának megfelelően, indokolt esetben változtattak a hajózási útvonalon.