Hogyan lett a nemzet fejlesztési terve a szocialistáké?

2006.03.16. 10:49
Gyakorlatilag feladat nélkül maradt az EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. A Baráth Etele által készített nemzeti fejlesztési terv a fiókban maradt, csapatának Gyurcsányék Új Magyarország programját kellett csak átszerkesztenie, ami zavaros magyarázkodásra kényszerítette az MSZP-t.

Nem sikerült az EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszternek és csapatának értékelhető nemzeti fejlesztési tervet készítenie, ezért egyezik szinte szó szerint a szocialisták Új Magyarország programja a 2. Nemzeti Fejlesztési Tervvel, tudta meg az Index.

Akkor lenne igazán baj

Az állami- és a pártprogramban gyakorlatilag minden fejezet konkrét javaslatai azonosak, igazi eltérést legfeljebb az jelent, hogy az EU-s dokumentumból hiányoznak a politikai ígéretek. A letagadhatatlan hasonlóság azonnal feltűnt a Fidesznek is, a párt március elején az OVB-hez fordult azt állítva, hogy az MSZP közpénzen kampányol, és hogy a szocialisták egyszerűen lenyúlták a közel 2 milliárdos éves költségvetéssel működő Nemzeti Fejlesztési Hivatal "több száz köztisztviselőjének és többéves előkészítő munkájának" eredményét. Az MSZP megpróbálta elkenni az azonosság okát, számos ellentmondó nyilatkozat hangzott el, sőt az Indexnek többen azzal is magyarázkodtak, hogy akkor lenne igazán baj, ha a kormánypárt programja eltérne az uniós fejlesztési tervektől. (Az OVB március 5-én - bár jogilag vitathatónak minősítette a szövegek egyezését - egyhangúlag kimondta, nem tartozik a hatáskörébe annak megítélése, hogy ki készítette a terv eredeti változatát.)

Diagramokkal feltúrbózva

Érzések egyeztetés közben
Baráth Etele a tervkészítés kulisszatitkairól blogjában árul el részleteket: "célegyenesbe fordul a 2. Nemzeti Fejlesztési Terv egyeztetése. Az utolsó kanyarban mindenki elkezd tülekedni a jobb pozícióért. Valami ilyesmi érzés fogott el a múlt héten, miközben minisztertársaimmal egyeztettem irodámban a stratégiát. Először Gráf József földművelésügyi és Kolber István területfejlesztési miniszterekkel, illetve Glatz Ferenc akadémikussal merengtünk el".

Egy későbbi bejegyzésben pedig megállapítja: "Mindezek ismeretében fantasztikus dolognak tartom, hogy a kormánypártok programjai szinte szórul-szóra visszaadják a 2. NFT értékeit és alapgondolatait. Komoly előrelépés, hogy a fejlesztési terv sarokszámai visszaköszöntek a miniszterelnök által a hétvégén bemutatott tervben is. Ez a szakmai háttér erősíti a kormányfő szavainak hitelességét, és bizonyítja, hogy politika és valóság talán még soha nem közelített egymáshoz ennyire."
Úgy tudjuk, a zavaros magyarázkodásba torkollt ügy mögött valójában az állt, hogy az NFT összeállításával megbízott Baráth Etele nem tudott elfogadható tervezetet produkálni a kijelölt időpontig, és a fejlesztési tervet lényegében Gyurcsány és csapata rakta össze. A Baráth Etele vezette hivatal által elkészített nemzeti fejlesztési tervnek akkor pecsételődött meg a sorsa, amikor a miniszterelnök decemberben hazaérkezett Brüsszelből, és egy kormányülésen feltette a kérdést: mire költik az EU költségvetésből 2007-2013 között érkező 10 ezer milliárd forintot. Kormányközeli forrásaink szerint ekkor Baráth Etele megmutatta az általuk elkészített több száz oldalas tanulmányt, amelynek a kérdésre kellett volna válaszolnia. Az EU-s anyagok magyarországi viszonyok közé plántált változata, diagramokkal és táblázatokkal felturbózva, viszont nem elégítette ki a miniszterelnököt. Informátoraink szerint Baráth Etelének ez volt az utolsó referátuma, Gyurcsány azóta sem kérdezte őt tárcájánál zajló munkálatokról.

Egy új és egy átdolgozott Magyarország

Baráthék ekkor azt a feladatot kapták, hogy az akkor már országszerte készülő "Új Magyarország programot" dolgozzák át úgy, hogy az Nemzeti Fejlesztési Terv néven is futtatható legyen. A hivatal honlapján végül február 28-i dátummal jelent meg a társadalmi vitára bocsátott munkaanyag, amely az egyszerűség kedvéért azóta is "Az Új Magyarország programja" címet viseli. A pártprogramban nemzeti útkorszerűsítési programnak elkeresztelt feladatsor az átdolgozás után nemzeti útkorszerűsítési programként került be a nemzeti fejlesztési tervbe is, de a két dokumentum a legtöbb helyen némi módosítással szó szerint egyezik. A "Nagykanizsát a megújuló energiák mintavárosává tesszük a komplex geotermális fejlesztések végrehajtásával" pártterv például az NFT-ben "Nagykanizsa - a megújuló energiák mintavárosa - komplex geotermális energiahasznosítási program"-ként jelenik meg.

Minden megye és régió ötletelt

De mi is ez az Új Magyarország program? Gyurcsányék három hónapja helyi szervezetekkel készítik elő a következő évekre szóló fejlesztési terveket. Minden megyének megvolt a lehetősége, hogy a náluk hiányolt és tervbe vett beruházásokat javasolja a programba, hogy aztán a szigorú szelektálás után megmaradt ötletekről a kormányfővel személyes konzultáción döntsenek. A szöveg első verziójának összeállításával Barabás Jánost, a Hungexpo vezérigazgatóját bizták meg. A Barabás-féle verzióból végül a miniszterelnöki kabinet végső simítása után alakult ki a 2013-ig terjedő időszak felkarolt projektjeit összegző dokumentum.

Baráth Etele az Index megkeresésére természetesnek tartotta, hogy az Új Magyarország programja és a 2. Nemzeti Fejlesztési Terv "egy és ugyanaz". Hogy miként állt össze a program, arról annyit árult el: Gyurcsány Ferenc közvetlen irányításával zajlottak a megbeszélések, ugyanakkor a szereplők ("120-140 ember munkája") beleszólásával.

Más is csinálhatná

A Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál a teljes tervezésre, koordinációs feladatok elvégzésére létezik ugyan egy poszt, a tervezési elnökhelyettesé, azt azonban Baráth Etele elismerte, hogy a munkák koordinálásában, az egyeztetésben a kormányfő saját maga is részt vett. A miniszter szerint a tervezési elnökhelyettesség feladata a Brüsszellel való egyezetés során a keretek kialakítása volt.

Gyurcsány még a szövegezésbe is beleszólt. Baráth Etele szerint azért volt szükség a tervezésben a kormányfő ilyen mélységű szerepére, mert a hivatal "nem tud politikai döntések nélkül" működni.