Bárándy már ősszel távozhat a kormányból

2004.07.31. 18:09
Távozhat posztjáról Bárándy Péter igazságügyminiszter. A miniszer több sajtónyilatkozatban is jelezte, hogy ha a kormányalakításkor vállalt programja nem teljesül, le kell vonnia a konzekvenciákat. Az Index úgy tudja, hogy a megszorított költségvetési tervezetben nem szerepelnek az igazságügyi tárca által igényelt tételek.
Az Index információi szerint kormánykörökben már hetek óta ismert, hogy az igazságügyminiszter Bárándy Péter az ősszel saját elhatározásából távozik a kormányból. Bárándy lemondásának oka, hogy az igazságügyi programja végrehajtásához szükséges források nem szerepelnek a pénzügyminisztérium költségvetési tervezetében.

Az igazságügyminiszter egy korábbi tévéinterjúban, valamint legutóbb a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy csak akkor folytatja miniszteri tevékenységét, ha a kormányalakítás idején elfogadott programját a ciklus hátralévő időszakában meg tudja valósítani.

Akármerre eldőlhet

"Attól tartok, hogy a jövőben a költségvetési szempontok oly mértékben prioritást kapnak, ami felülírhatja az én területemet érintő programot. Ez nyilvánvalóan bizonyos ütközéshez vezethet... Erre még nem volt példa, így ez a nézeteltérés akármerre eldőlhet. Vannak olyan alapvetések az igazságszolgáltatásra vonatkozó programban, amelyek nélkül én nem tudom elképzelni a saját munkámat ebben a pozícióban" - mondta a Népszavának.

A miniszter az Indexnek elmondta, hogy a lapnak adott interjúban a jelenlegi helyzetet és saját álláspontját próbálta minél világosabban körülírni.

Bárándy programja érinti a büntetés-végrehajtást, és tartalmazza a pártfogó felügyelet fejlesztését, illetve a bírósági fellebbviteli rendszer kiépítésének folytatását.

Az igazságügyminiszter távozása komoly érvágás lenne a kormánynak, mert a kabinet megalakulása óta ő az egyik legnépszerűbb kormánytag. (E téren - a Medián mérése szerint - csak a legutóbbi időkben előzte meg egy ponttal Magyar Bálint oktatási miniszter.)