Bárándy emelné a bírói fizetéseket

2002.05.22. 15:37
A bírói függetlenség növelése érdekében átalakítaná a bírák javadalmazási módját és mértékét Bárándy Péter. Az igazságügyi tárca várományosa a parlament alkotmányügy bizottsága előtt tartott meghallgatásán hitet tett a "megrekedt igazságügyi reform" folytatása mellett. Bárándy szerint mihamarabb új büntető kódexet kell alkotni, mert a Btk. állandó módosítgatása már a jogbiztonságot veszélyezteti. A bizottság 14 igen szavazattal 13 nem ellenében támogatta Bárándy Péter kinevezését.
Bárándy Péter ügyvéd, az igazságügy miniszteri poszt várományosa első és legfontosabb feladatának azt tartja, hogy az igazságszolgáltatás független működésének lehetőségét biztosítsa.

Bárándy a parlament alkotmányügyi bizottsága előtti meghallgatásán úgy vélte: bár szervezetileg független az igazságszolgáltatás, a végrehajtó hatalomnak mégis lehetősége volt arra, hogy büntesse vagy éppen megjutalmazza ezt a területet. Ezzel szemben a jövőben a bírósági fejezet költségvetését az Országos Igazságszolgáltatási Tanács előterjesztése szabja meg - ígérte a miniszterjelölt, jelezve: ez lesz az alap a költségvetési vitában is

Átlátható illetményrendszer a bíráknak

A bírói függetlenség biztosítását erősítenék azzal is, hogy jelentősen módosítanák a bírói javadalmazás módját és mértékét. Azt pedig, hogy a bíró mennyit keres - ma jövedelmük az európai átlag 15 százalékát sem éri el - nem lehet összehasonlítani más a közszférában dolgozó köztisztviselőkével.

Bárándy Péter egyébként az általános fizetésemelés mellett egy átlátható és kiszámítható illetményrendszer kidolgozását és bevezetését tartaná kívánatosnak. Ígérete szerint a következő négy évben folytatódni fog a most megrekedt igazságügyi reform. Méghozzá úgy, hogy az eredeti koncepció ne torzuljon el. Valóban több, szám szerint 3 táblabíróság kezd majd működni.

Ítélkezési régiók a láthatáron

Az igazságügyi tárca várományosa azt is szeretné, ha a három ítélőtáblához kapcsolódva 3 ítélkezési régió is kialakulna, és ezen belül is érvényesülne az egységes ítélkezési gyakorlat. Már most sem tragikus a helyzet, mégis gyorsítani kell az ítélkezést, ezt is jól segítik majd a táblabíróságok. Szerinte helyes az egyfokú feljebbviteli rendszer, így nincs ok annak megváltoztatására. A szervezetileg az ügyvédi kamarákhoz tartozó ingyenes jogsegély és jogi képviseleti rendszer létrehozását is fontosnak nevezte a miniszterjelölt, hozzátéve, hogy valóban érvényesüljön a bíróság előtti egyenlőség, vagyis azok se szenvedjenek hátrányt a törvény előtt, akiknek nincsen ügyvédre pénzük.

Börtönépítés a magántőke bevonásával?

Tarthatatlannak nevezte a börtönök 170 százalékos telítettségét és nem zárta ki, hogy új börtönök építésébe akár magántőkét is bevonjanak, de azok működtetése továbbra is kizárólag állami feladat maradna. Úgy vélte, a börtönök nem embermegőrzők, hanem átnevelő intézmények, feladatukat a jövőben úgy kell ellátniuk, hogy a börtönből kiszabdultak ne jelentsenek veszélyt a társadalomra. Az új Polgári Törvénykönyv előkészítése jó irányba halad, a büntető kódex készítését azonban fel kell gyorsítani - vélekedett. "Nem eredményes álmegoldás, ha egy súlyos bűncselekmény után felemelik az adott cselekmény büntetési tételét" - hangsúlyozta Bárándy Péter. A közelmúltban hatvan alkalommal, ezer helyen módosították a Btk-t, ami már a jogbiztonságot veszélyezteti, ezért belátható időn belül új kódexre van szükség - húzta alá. A leendő miniszter elhibázottnak tartja az egyszeri kábítószer-fogyasztókra vonatkozó szabályozást csakúgy, mint a bírák büntetéskiszabását a középmértékhez igazító rendelkezést.

Nem lesz tisztogatás

A tárcánál a kormányváltás kapcsán várható személycserékkel kapcsolatban azt mondta: egy kezén megtudja számolni azon minisztériumi dolgozókat, akik távoznak hivatalbalépése után. "Nem lesz tisztogatás" - ígérte a képviselőknek a leendő miniszter.

A miniszterjelölti beszámoló után következtek a képviselői kérdések. Ezek legelején Répássy Róbert a bizottság Fideszes alenöke rögtön leszögezte: szavazatuk a kellőképpen szigorú büntetőpolitikától függ. Mivel Bárándy Péter szerint nem szigorú, hanem hatékony büntetőpolitikára van szükség ahhoz, hogy valódi eredményeket lehessen elérni nem is támogatták a Fidesz és az MDF képviselői kinevezését.