Hivatalos: Medgyessy marad szeptember 26-ig

2004.08.26. 19:25
Bárándy igazságügy-miniszter bejelentése szerint Medgyessy Péter lemondása ellenére a jogértelmezés szerint a jelenlegi kormány még harminc napig teljes jogkörrel rendelkezik. A Mádl Ferenc köztársasági elnökkel egyeztetett álláspont szerint az államfő csak ez időszak letelte után, szeptember 26-án tehet javaslatot az új miniszterelnök-jelölt személyére. A miniszterelnök-csere jogi lehetőségeiről mindeddig ellentmondó verziók láttak napvilágot.
Néhány órával azután, hogy Kovács László bejelentette: lekerült a napirendről a konstruktív bizalmatlansági indítvány kérdése, Bárándy Péter a korábban a legidőigényesebb értelmezést ismertette hivatalos verzióként.

Nem lesz ügyvezető

Az Igazságügyi Minisztérium a Mádl Ferenc köztársasági elnökkel egyeztetett álláspontja szerint a Medgyessy-kormány még harminc napig teljes jogkörű és csak azt követően javasolhat az államfő a parlamentnek új miniszterelnök-jelöltet - mondta Bárándy Péter. Medgyessy Péter szerdai lemondása "érvényes a jelen esetben és a 30. napon hatályosul. Tehát a harminc nap, ami szeptember 26-án jár le, az alatt a kormány az, ha úgy tetszik igazi kormány, nem ügyvezető, csak ezt követően válik ügyvezetővé. Ennek a másik vonzata természetesen az, hogy a köztársasági elnök úr a 30. nap elteltével jelölheti csak a miniszterelnököt" - fejtette ki az igazságügy-miniszter.

Ki lehet használni

"Persze nem kell ennek a harminc napnak kárba vesznie." Lehet konzultálni, politikai egyeztetéseket végezni és azt sem zárja ki semmi, hogy a köztársasági elnök úr, ha úgy látja politikailag indokoltnak, akár a miniszterelnök-jelölt nevét is kimondja, csak a hivatalos jelölés nem történhet meg addig - mondta Bárándy Péter. Ennek pozitív vonzata az igazságügy-miniszter szerint, hogy a kormányfő lemondásának hatályosulását, szeptember 26-át követően az ügyvezető kormány feltehetően már csak 1-2 napig létezik.

Nem jogi állásfoglalást kértek

"Mi nem jogi állásfoglalást kértünk az államfőtől, hanem azt, hogy az alkotmányos kereteket figyelembe véve minél hamarabb teremtsen lehetőséget az új kormány felállására" - reagált a hírre Horn Gábor. A szabad demokrata politikus ugyanakkor leszögezte: abból sem lesz tragédia, ha ez nem egy tíz napos, hanem egy harmincegy napos történet lesz. Megjegyezte, az ország szempontjából az volna az ideális, ha minél hamarabb felállhatna az új kabinet.

Kovács László, MSZP elnök a csütörtöki koalíciós egyeztetés után nyilatkozott arról, hogy lekerült a napirendről a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása. A két párt levelet is írt az államfőnek, hogy az minél előbb nevezze meg a lemondott Medgyessy Péter utódját. Az utódlás jogi szabályozása egyébként megosztotta az alkotmányjogászokat is. Tölgyessy Péter fideszes képviselő, a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményének egyik atyja szerdán este még arról nyilatkozott, hogy Mádl biztosan nem várja ki a harminc napot, sőt a közeljövőben megnevezheti az új kormányfő személyét. Maga Medgyessy Péter szerdai lemondása után szintén abbeli meggyőződését hangoztatta, hogy a lemondással járó procedúra nem lesz hosszabb, mint a parlamenti egyetlen szavazással járó bizalmatlansági indítvány.

Az MSZP tudomásul veszi

"Mi nem kívánjuk megkérdőjelezni a köztársasági elnök jogértelmezését, azt tudomásul vesszük" - mondta Kovács László hozzátéve: "ebben a helyzetben is folytatjuk a korábban elhatározott menetrend szerint a koalíciós egyeztetést az új kormány programjáról, szerkezetéről és összetételéről, továbbá ezzel párhuzamosan a költségvetésről és az adótörvényekről".

"Az célunk, hogy a törvényes határidő lejártáig mindezzel elkészüljünk, s így a lehetséges első napon elő tudjuk terjeszteni a javaslatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az általa megalakítandó koalíciós kormány tagjaira, a kormány programjára, szerkezetére" - fogalmazott a pártelnök. "Ennek megfelelően kezdtük meg a koalíciós egyeztetést és fordultunk közös levélben (...) köztársasági elnökhöz, azzal a kéréssel, hogy Gyurcsány Ferencet megjelölve terjesszen mielőbb ilyen javaslatot az Országgyűlés elé" - fűzte hozzá.