Bauer szereti Kunczét

2003.02.18. 17:43
Bauer Tamás nem tartja magát esélytelennek az SZDSZ elnöki posztjára, mert különben el sem indult volna - közölte az Index Törszasztalának vendégeként Kuncze Gábor kihívója. Bauer nem tud lezsírozott közbeszerzésről, ám kijelentette, hogy az ő izléséhez képest túl sok a meghívásos pályázat.
"Én a koalíción belül a mai vezetőknél bátrabban és keményebben képviselném az SZDSZ gazdaságpolitikai, közjogi, emberjogi elveit - válaszolta az Index Törzsasztalának vendégeként Bauer Tamás arra a kérdésre, hogy mit csinálna megválasztása esetén másként, mint Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnök-jelöltje közölte: megválasztását követően újragondolná a párt stratégiáját, megerősítené a parlamenti frakció munkáját, ragaszkodna az ellenzék jogainak tiszteletben tartásához, és a párt politikai döntéseibe az eddigieknél jobban bevonná a tagságot és a párt értelmiségi holdudvarát.

Nem teljesen reménytelen

Egy kérdés kapcsán közölte, hogy nem tartja eleve teljesen esélytelennek magát az SZDSZ elnöki posztjára, hiszen ha így lenne, el sem indult volna. Bauer méltatlannak nevezte Pető Iván egész politikusi tevékenységéhez azt a megnyilatkozását, miszerint nincs helye az SZDSZ vezetésében, ha nem ő lesz a párt elnöke, mert alapvetően nem ért egyet a párt politikájával. Bauer szerint ezt a nyilatkozatot gyorsan el kell felejteni.

Bauer ügyvivő is szívesen lenne

Arra a felvetésre, hogy ha alulmarad a pártelnökségért folytatott küzdelemben, vállalja-e az ügyvívőséget azt mondta: Ha a legkisebb esélyt is látja arra, hogy az ügyvivői testület tagjaként elősegítheti az SZDSZ politikájának megváltozását, akkor el kell vállalnia az ügyvivőséget Kuncze Gábor elnöksége mellett. A politikus abban is bízik, hogy "Gábor is, Iván is vállalná" az ügyvivőséget, ha őt választanák meg. "Volt egy olyan kampányjelszavunk, hogy Együtt működünk, amit én magamra is érvényesnek tekintek, remélem Gábor is, Iván is." - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy szereti-e Kunczét azt közölte: " Talán meglepi, talán el se hiszi, de én Kuncze Gábort - és nemcsak a modorát - nagyra tartom, azt is mondhatom, hogy szeretem, és nem örülök, hogy a kialakult helyzet bizonyos értelemben szembeállít vele." Bauer sajnálja őt azért, hogy az SZDSZ elnökeként nem sikeres, nem tud és nem akar változtatni. A politikai kérdések nagyon nagy részében közel állunk egymáshoz - tette hozzá.

"Kétszer léptem be pártba"

A volt képviselő jelezte, kétszer lépett be pártba, és mindkétszer meggyőződésből. "A meggyőződésem miatt zártak ki az egyikből, és próbálnak kiszorítani a másikból"- mondta, hozzátéve. "ha elnök leszek, azt tekintem majd a feladatomnak, hogy egy-másfél év alatt megtaláljuk azt a nálam fiatalabbat, aki a legjobban tudja első helyen megszemélyesíteni az SZDSZ-t és a következő választáson az SZDSZ listavezetője lesz.

A politikus nem tud lezsírozott közbeszerzésről, ám az ízléséhez képest még mindig túl gyakoriak a meghívásos pályázatok. Ez bizalmatlanságot kelt a közvéleményben, noha nem bizonyítja azt, hogy bármi jogellenes történne. Bauer a jövőjét firtató kérdésre azt mondta, ha nem választják meg pártelnöknek, akkor marad a munkahelyén és kutatni fog.