Menjetek a Bushba!

2003.02.15. 14:47
Több ezren vettek részt a Békelánc szombati demonstrációján, amely a Műegyetemtől a Szabadság hídon és az Astorián át az Erzsébet térig tartott. A nagy hidegben legtöbben békét követeltek, de olyan is akadt, aki melegért fohászkodott.
A Műszaki Egyetem épülete előtt az iraki háborút ellenző Békelánc demonstrációjára körülbelül két-háromezren gyűltek össze. A Békelánc résztvevői előre elkészített transzparensek közül válogathattak, egyebek mellett, ilyen feliratokkal: No Bush, No Szaddám!, No terror, no war!, Ne az én nevemben! és Embert ölni az olajért?

Menjetek a Bushba!

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A menet fél tizenkettőkor indult el a Szabadság híd felé. A hídon a demonstrálók láncot alkottak, a résztvevők megfogták egymás kezét, majd több száz papírhajót dobtak a Dunába, ezzel fejezve ki békevágyukat. A tüntetők a pesti oldalon a járdán hármas sorokban az Astoria felé indultak. A tüntetés rendzavarás nélkül folyt le, kisebb zavart csak az okozott, hogy a Vámház körút egyik kereszteződésében a készenléti rendőrök kordont alkottak, hogy a felvonulók ne akadályozzák a forgalmat. Kisebb közlekedési dugó így is kialakult. A rendőrség az eseményen körülbelül 100 fővel képviseltette magát.

Délután egy óra körül a tömeg megérkezett az Erzsébet térre. A sor vége akkor a Nemzeti Múzeumig ért, körülbelül fél óra kellett, míg mindenki a színpadhoz érkezett. A szimpatizánsok a "Békét akarunk" jelszót skandálták, de akadt olyan is, aki meleget követelt a mínusz öt fokos hidegben. A menetben iraki és magyar zászlók tűntek fel, egy-egy arabnyelvű felirat, valamint transzparensek olyan szövegekkel, hogy a "Pénz mozgatja a világot. Tedd a Földet emberibbé!". "Menjetek a Bushba!" Állítsátok Szaddám Huszein és társait nemzetközi bíróság elé!" "Mr. George Bush súlyosan károsítja az Ön és környezet egészségét".

A jelenlegi világrendszer kudarcot vallott

Az Erzsébet téren a demonstrációt támogató szervezetek - Humanista Mozgalom, Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, Zöld Fiatalok, baloldali Alternatíva Egyesülés, Magyarországi Iraki Ellenzék, Rügyecskék, Greenpeace Magyarország, Föld Gyermekei - szónokai léptek a mikrofon elé. Elsőként Bumberák Mária szólalt fel a Zöld Alternatíva nevében. Elmondta, hogy a gazdasági, társadalmi és ökológiai problémákra a háború nem megoldás. Váradi Tibor (Humanista Mozgalom) hangsúlyozta, hogy a tüntetők elítélik Huszein diktatúráját, ám a háborút rossz megoldásnak tartja. "Emberi életek kioltásával vádoljuk azt a magyar kormányt, amely részt vesz a háborúban" - hangoztatta a szónok, majd így folytatta: a jelenlegi világrendszer kudarcot vallott.

A szervezők az Index kérdésére elmondták, hogy a megjelenteket arra buzdítják, hogy vegyenek részt a fél háromkor a Liszt Ferenc téren kezdődő demonstráción, ahol a Civilek a békéért elnevezéssel tartanak tüntetést. Hogy a két megmozdulásnak miért nem közös a neve ennyit válaszoltak: ellentétek voltak a szervezők között.

Az Erzsébet téri tüntetés az Anima Sound System koncertjével ért véget.