Barátnőjét jutalmazta az új főkapitány

2007.06.03. 15:10
Semmi kivetnivalót nem lát abban Bencze József új országos rendőrfőkapitány, hogy barátnőjét többször megjutalmazta még előző munkahelyén, a VPOP-nál. A vezérőrnagy állítja, évi 3-4 alkalommal mindenki jutalmat kap a testületnél, és különben is, amikor komolyra fordult a korábbi századossal kapcsolatuk, akkor a nő munkahelyet váltott. A létrehozandó rendőrségi etikai kódexben egyébként a hasonló helyzetek kezelését is rögzítené a hétfőn hivatalba lépő rendőri vezető.

Bencze József

Bencze József vezérőrnagy, az új országos rendőrfőkapitány még előző munkahelyén, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán háromszor is pénzjutalomban részesítette barátnőjét, Gy. Kittyt, aki századosként annak a rendészeti főigazgatóságnak volt a főrevizora, amelyet Bencze József irányított országos rendőrfőkapitányi kinevezéséig.

Gy. Kitty néhány hónap alatt háromszor is kapott jutalmat. 2005. decemberében, illetve 2006. júliusában beosztásában végzett kiemelkedő munkájáért, teljesítményéért részesült elismerésben másokkal együtt, 2006. májusában pedig kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként kapott pénzjutalmat. VPOP-s forrásaink azt is tudni vélték, Sipos Jenő VPOP-szóvivőnek azért kellett elhagynia szolgálati lakását, hogy Bencze beköltözhessen új barátnőjével az ingatlanba. Bencze megerősítette, hogy Sipos korábbi lakásába költözött, de azt mindketten cáfolták, hogy a szóvivőnek emiatt kellett onnan kiköltöznie.

Bencze József érdeklődésünkre elismerte a jutalmazást, és nem lát benne kivetnivalót. Elmondta, hogy barátnőjét nem rendkívüli jutalomban részesítette, hanem az évi 3-4 rendes jutalmazás alkalmával Gy. Kitty sem maradt ki a jutalmazottak közül, de ennek szakmai, nem pedig egyéb okai voltak. Bencze állította, amikor kedvese a jutalmakat kapta, még nem voltak élettársak. Arra a felvetésre, hogy közös gyermekük körülbelül fél éves, az új főkapitány úgy reagált: "amint komolyra fordult a kapcsolatunk, megmondtam a kedvesemnek, hogy egy percet sem dolgozhat tovább a VPOP-nál".

Wolfowitz belebukott nőügyébe

Paul Wolfowitz trubadúrlírája ugyan nem került napvilágra, de a Világbank nemrégiben leváltott elnöke nőügy miatt került bajba. A Világbank élére Bush bizalmasaként kinevezett neokonzervatív politikus a bank szabályzatát áthágva nevezte ki magasabb pozícióba szeretőjét, Shaha Rizát, aki ezzel nagyobb fizetéshez is jutott, mint ami járt volna neki. A kedvezményezés nagy felháborodást váltott ki a Világbank dolgozói között, akik tüntetéseken követelték Wolfowitz leváltását.

A bankvezér nem akart távozni, de amikor már a Fehér Ház is kihátrált mögüle, végül távozásra kényszerült. Az meg már csak személyes szerencsétlensége volt, hogy lemondása után még Shaha Riza is otthagyta, mondván ő nem is akart magasabb pozícióba kerülni, jól megvolt a bank washingtoni irodájában, ahová Wolfowitz távozása után vissza is helyezték.

Igaz ugyanakkor az is, hogy szükség volt 1-2 hónapra, hogy új állást találjanak neki, mert "nem várták egy új munkahelyen rögtön tárt karokkal". Arra a közbevetésünkre, hogy barátnője neve szerepel a 2006. júliusi jutalmazási listán is, vagyis több mint egy éve nem távozhatott, úgy reagált: akkor 11 hónapja nem dolgozik a testületnél. Bencze hozzátette még, nem ritka a munkahelyi szerelem, sok olyan munkahely van, ahol házaspárok együtt dolgoznak.

Bencze József tervei között szerepel egy rendőrségi etikai kódex megalkotása is, szándékai szerint a hasonló helyzetek kezelésével is foglalkozna a dokumentum. Szerinte akkor járnak el a rendőrök helyesen, ha haladéktalanul jelentik előljárójuknak a kapcsolatot, de az nem fordulhat elő hosszútávon, hogy alá-fölé rendeltségi viszonyban legyenek egymással a házastársak, élettársak. Bencze kérdésünkre közölte, hogy ő katona ember, tudja, hogy mik a szabályok, így jelentette kapcsolatát hivatali előljárójának, aki az ő esetében Veres János pénzügyminiszter volt.

A miniszter megkeresésünkre közölte, Bencze nyilatkozatához nem akar hozzátenni semmit, csak annyit mond, hogy Bencze mindenben a szabályoknak megfelelően járt el.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője úgy nyilatkozott, Bencze József munka alapján jutalmazott a testületnél. Sipos szerint a rendészeti főigazgató bárkinek adott jutalmat, aki jól dolgozott, a sofőröktől a főnyomozókig, és mint főigazgató bármikor jutalmazhatott, mivel volt rá kerete.

Nagy János, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoka megkeresésünkre azt mondta, nem tudja megerősíteni információinkat, mint mondta, nem foglalkozik munkatársai magánügyeivel. Az ügy esetleges etikai vonatkozásait pedig nem kívánta kommentálni.