Bene László lesz az új főkapitány

2004.09.09. 16:08
Bene László lesz Salgó László utódja az országos rendőrfőkapitányi poszton, közölte rendkívüli tájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt. Bene szeptember 16-ától vezeti a rendőrséget. Gyurcsány jól szervezett, erős, a feladatait magas szinten ellátni képes, büszke rendőrséget akar.
Bene László dandártábornok, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának eddigi vezetője lesz az új országos rendőrfőkapitány, közölte rendkívüli tájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A kormányfő-jelölt, aki az új kormány megalakításáig miniszterelnök-helyettesként irányítja a kabinet munkáját, közölte: méltatlan vita alakult ki azt követően, hogy Medgyessy Péter Gergényi Pétert nevezte meg az ORFK leendő vezetőjének, emiatt Gergényit megköveti. Kérdésre válaszolva elmondta, nem hiszi, hogy Gergényi jelenlegi pozíciójában változás történhetne. Bene László szeptember 16-ától irányítja a rendőrség munkáját.

Büszke rendőrséget akar Gyurcsány

Bene László
Fotó: ORFK
"Jól szervezett, erős, a feladatait magas szinten ellátni képes, büszke rendőrséget szeretnénk, olyan rendőrséget, amely szolgálná a társadalmat, amely kitüntetett szerepet játszik a közrend és a közbiztonság megőrzésében, fenntartásában, és olyat, amely részese és egyben lojális közreműködő partnere a közhatalomnak és a közhatalom gyakorlásának" - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: Bene Lászlót eddigi szakmai tevékenysége, vezetői szerepe alapján alkalmasnak látja arra, hogy ilyen rendőrséget formáljon.

Mint mondta, a főkapitány kinevezése előtt egyeztetett a belügyminiszterrel és az Országgyűlés illetékes bizottságának elnökével.

Előzmények

Salgó László azzal az indoklással távozott posztjáról, hogy diplomataként kívánja folytatni pályafutását. Salgó lemondása után Medgyessy Péter miniszterelnök Gergényi Pétert nevezte meg a poszt várományosaként, a budapesti rendőrfőkapitányról azonban az Index cikke nyomán kiderült, nincs megfelelő iskolai végzettsége a poszt betöltéséhez. Bár a kormányfő azt mondta, ha kell jogszabályt módosítanak, végül el sem kezdődött a módosítás előkészítése.

A BM egy törvényértelmezéssel próbálta megoldani, hogy főiskolai végzettséggel is betölthető legyen a poszt, noha egyetemi végzettséget ír elő a törvény. Medgyessy Péter lemondása azonban új helyzetet teremtett az ügyben és amikor Lamperth Mónika belügyminiszter találkozott a kormányfő-jelölttel világossá vált, nem Gergényi Péter lesz az új főkapitány. Korábbi sajtóhírek szerint a tisztségre esélyes volt Ignácz István Pest megyei főkapitány, Ferenczi László az ORFK bűnügyi főigazgatója és Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója.