Nem indult eljárás rendőrök ellen a brókerügyben

2004.09.24. 14:44
Az elmúlt napokban a Magyar Nemzet - az ügyészségi kihallgatásokra hivatkozva - rendőröket is összefüggésbe hozott a Kulcsár Attila elleni büntetőüggyel. Az országos főrendőr visszautasította a "vádakat" és a legfőbb ügyésszel folytatott megbeszélésen tisztázta kollegáit.
Bene László újonnan kinevezett országos rendőrfőkapitány pénteken bemutatkozó látogatást tett Polt Péter legfőbb ügyésznél. A megbeszélésen áttekintették az elmúlt napokban napvilágot látott híresztelések alapjául szolgáló ügyeket is.

"A legfőbb ügyész arról tájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt, hogy a Kulcsár Attila személyéhez kapcsolódó ügyekben rendőrökkel szemben az ügyészségen büntetőeljárás nem folyik" - olvasható a rendőrség internetes oldalán közzétett közleményben. Mint írják, az említett ügyek felderítése és minél előbbi eredményes befejezése érdekében az ügyészség és a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz.

A találkozó előzménye, hogy a Magyar Nemzet című napilap a Kulcsár Attila ügyészségen tett gyanúsítotti vallomásaira hivatkozva szerdai és csütörtöki számában több magas rangú rendőrt is összefüggésbe hozott a brókerbotránnyal, így többek között Ferenczi Lászlót, az ORFK bűnügyi igazgatóját, a magyar rendőrség első számú bűnügyi vezetőjét, Papp Csabát, a SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjét és Molnár Csabát, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetőjét.

Bene László csütörtökön rendkívüli, országos főkapitányként bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott, ahol úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemzet című napilap "minden eddiginél messzebbre ment, alaptalanul, bizonyítékok nélkül" vádolt meg rendőrségi dolgozókat Kulcsár Attila vallomására hivatkozva. Egyúttal közölte azt is, bízik kollegáiban.

Az ügyészség is elhatárolódott

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön, a főkapitány sajtótájékoztatója előtt közleményt adott ki, mely szerint a Kulcsár-ügyben napvilágot látott sajtóhírek nem az ügyészségtől származnak. A közlemény szerint a kiszivárgott információk jelentős része súlyosan veszélyezteti a nyomozás eredményességét.

Bene László a napokban az ügyészség és a rendőrség közti nézeteltérések kezelésére vonatkozó kérdés kapcsán a Magyar Nemzetben úgy fogalmazott: "Viták természetesen lesznek, de ha rajtam múlik, akkor ezek nem a sajtón keresztül zajlanak majd, hanem azok között a munkatársaim vagy adott esetben köztem és az ügyészség vezetői között, akikre ez tartozik".

A pénteki találkozó után kiadott közlemény szerint a megbeszélésen megállapították, hogy a rendőrség és az ügyészség munkakapcsolata eredményes, törvényes és konstruktív. Mindkét fél a jövőre nézve is elkötelezett a jó viszony fenntartása mellett.