Berecz János nagykoalícióért könyörög

2005.05.13. 09:55
A „nemzeti érdekre” való hivatkozással egy nagykoalíció létrehozásért könyörög a Népszabadság Fórum rovatában megjelentett írásában Berecz János. 1985 és 1989 között az MSZMP KB titkári posztját betöltő Berecz a Könyörgés című levelében a „nemzetet megosztó gyűlölködés” megszüntetésére tesz javaslatot.
„Hiszek abban: a mi népünk olyan bölcs, hogy a közjó érdekében túlteszi magát az aljas politizáláson, a gáncsoskodáson, a rágalmazáson” – olvasható Berecz János levelében. „És hiszek abban, hogy egyszer a magyarság mai politikai elitje is felismeri: VAN NEMZETI ÉRDEK! Ezt kellene képviselnie, összefogva. Körülményeink, lehetőségeink és népünk tehetsége alapján kiváló lehetne, de ma mégis majdnem katasztrofális az ország megítélése. Miért?”

Az MSZMP volt KB titkára itt pontokba szedve sorolja a magosztottságban és gyűlölködésben agonizáló Magyarország bajait. Megoldást csak a nemzeti összefogásban lát. „Mire lenne szükség?” – teszi fel a kérdést.

„Könyörgöm: Megegyezésre! Félre kell tenni a személyi sérelmeket, elfelejteni a vizsgálódások okozta sebeket, leállítani a leleplező brigádokat, ráébredni arra: mindnyájan magyarok vagyunk, és ismét történelmi fordulat részesei lehetünk.” (…) „Könyörgöm: a kiút, a nemzeti összefogás, a NAGYKOALÍCIÓ.”

„Tudom, hogy egy ilyen egyezség sokak meg nem értését, sőt ellenállását váltaná ki. Tele lenne a szerkezet feszültséggel, belső vitával. Mind a két táborban akadnak majd, akik kijátszva érzik magukat, ágálni fognak a közös felelősségvállalás ellen. De a személyes törekvések nem nőhetnek a nemzet érdekei fölé! (…) Ehhez érett, felnőtt államférfiak kellenek mind a két oldalon.”

Berecz levelét azzal zárja, hogy „a küldetés teljesítéséhez nagykoalícióra van szükség”, és „örömmel venné, ha abban más, arra érdemes erő is részt venne”.