Besúgó volt egy pápai katolikus plébános

2007.06.16. 14:44
A Kádár-rendszer politikai rendőrségének, a III/III-as ügyosztálynak a titkos megbízottja volt egy pápai katolikus plébános; Molnár Zsigmond 1963 és 1984 között "Pápai" fedőnévvel adott jelentéseket, írta Veszprém megye napilapja, a Napló szombati számában.

A ma már 80 éves plébános jó barátjáról, az azóta már elhunyt dr. Markó József pápai középiskolai tanárról adott jelentéseket, akit politikai nézetei miatt állandóan zaklatott a rendőrség, olvasható a lapban.

Az újság közlése szerint a papot nem zsarolással vagy bizonyos kedvezmények nyújtásával vették rá a jelentésekre, hanem "a nyilvántartó kartonja szerint önszántából, elvi meggyőződésből lett tagja a hálózatnak".

A cikk szerzője hangsúlyozta, hogy Molnár Zsigmond "igazából egy percig sem tagadta, hogy a Markó Józsefről szóló jelentések tőle származnak, csupán a tett jelentőségét próbálta csökkenteni".

Az idős plébános cáfolta, hogy ő lenne a "Pápai" fedőnevű besúgó, mert – mint az újságírónak mondta – nem tud arról, hogy ügynöknek szervezték volna be, ő csak rendőrökkel folytatott beszélgetésekre emlékszik, melyek során kérdezgették és ő felelt.

A megyei lap kitér arra is, miszerint a pápai plébános a "tettét azért sem érzi rendkívülinek, mert egyházi elöljáróitól azt hallotta, több mint száz pap jár hasonló cipőben, mint ő".

A Napló újságírója az üggyel kapcsolatban telefonon megkereste Márfi Gyula, veszprémi érseket, aki azzal hárította el a nyilatkozatot, hogy még tájékozódnia kell az ügy részleteiről, de később készséggel áll rendelkezésre.