Taxisok is fuvaroznának betegeket

A taxistársaságok is vállalnának betegszállítást, az erről szóló levelet a napokban küldte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKI) az Egészségügyi Minisztériumnak - mondta a Független Hírügynökségnek Dudás Zoltán, az MKIK taxis szekciójának vezetője. Az OEP főosztályvezető-helyettese szerint a dolog nem ilyen egyszerű, a betegszállításnak szigorú feltételei vannak.

A szakápoló nélküli betegszállításért a taxisok sem kérnének több pénzt az államtól, mint a jelenleg a szolgáltatásban résztvevő magáncégek, tehát ők is 85 forint/kilométerért vinnék el a betegeket.

Dudás Zoltán elmondta: A betegszállítás év elején tapasztalt gondjain segíthetne az országban működő 12 ezer taxis. Természetesen a személyszállítók csak azokat a betegeket vinnék vizsgálatra és haza, akik nem fekvőbetegek és nem igényelnek szakápolói kíséretet.

A kamara taxis szekciójának vezetője szerint a taxis társaságok diszpécserhálózata jó háttér lehetne a szállítások szervezésének is. Hozzátette: számos társaságnak jelenleg is szerződése van kórházakkal, tehát sok esetben hívnak betegekhez taxisokat. Igaz, a szállítás eddig önköltséges volt.

Dudás Zoltán egyelőre nem tudta megmondani, hány taxi venne részt a betegszállításban. jelenleg az előkészítő munka folyik, és várják a választ a minisztériumtól. Az Index érdeklődött a minisztériumnál, de ott azt mondták, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ad választ.

A betegszállításnak szigorú feltételei vannak, jogszabályok írják elő a járművek felszereltségét, a vezetők és a betegkísérők képzettségét, mondta az Index kérdésére Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási főosztályvezető-helyettese. Az illetékes szerint nincs olyan szolgáltató, amelyik csak ülőbetegek szállításával foglalkozik, így nem lenne etikus a betegszállító társaságokkal szemben, hogy ezt a viszonylag könnyű, ám a fekvőbeteg-szállításnál jobban jövedelmező szegmenst valaki helyettük teljesítse.

Felvetésünkre, hogy a taxisok felajánlása megoldhatná azt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint nem volt elég autó, és a betegnek hosszabb ideig kellett várniuk, Kőrösi László azt mondta: az átállással járó, és az év elején jelentkező problémákat a kapacitások átirányításával megoldották, így várhatóan nem lesz probléma a betegszállítással, azt meg tudják oldani az erre szerződött társaságok.