Problémák lehetnek a betegszállításban

2007.12.29. 21:34
Jövőre a nem sürgős sérülteket az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) helyett minden esetben betegszállító magáncégek viszik majd kórházba - számolt be az RTL Klub Híradója.

Egy éve tesztjelleggel már betegszállító autókkal magáncégek vitték haza a kórházból a gyógyuló betegeket. És kontrollra is ők szállították a rászorulókat, vagy például a vesebetegeket. Január 1-től a mentőszolgálat helyett minden olyan beteget ők szállítanak, aki mellé nem kell orvosi felügyelet.

Január 1-jétől a háziorvos kérhet mentőt vagy betegszállítót a páciensének, az állapotától függően. De egyelőre még a beutalást szabályozó rendelet sincs készen. A betegszállító cégek arra is panaszkodnak, hogy a több feladat mellé nem kaptak több pénzt. 20-30 százalékkal nőhetnek meg a feladataik, de ennek a finanszírozása a mentőszolgálatnál maradt. Ez 700 millió - 1 milliárd forint között van - mondta Bíró Ferenc, a Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke.

A mentők az új rendszerről tájékoztatókat küldtek az orvosoknak, amit valószínűleg januárban kapnak meg, de elismerik, hogy lehetnek problémák. Az Országos Mentőszolgálat információs központjában mindent megtesznek, hogy a fennakadásokat tisztázzák és tájékoztassanak, amikor egy hívás érkezik hozzájuk - mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Az biztos, hogy a kritikus állapotban lévő betegeket, akár csak hányingerrel, vagy magas vérnyomással, ezután is a mentőszolgálat viszi majd kórházba. A gyógyult, lábadozó betegek viszont januártól már csak az országos betegszállító szolgálat valamelyik autójával mehetnek haza.