Budaházyt nem kapják el

2006.09.23. 22:57
Tovább bénáznak a rendőrök Budaházy Györggyel. Az országos körözés alatt álló férfi - akit a 2002-es hídi csatában ismert meg az ország - már többször szónokolt a Kossuth téren, de nem tudták elkapni a rendőrök. Most egy eltakart arcú férfi állította magáról, hogy ő Budaházy, de aztán eltűnt a szem elől.

Egy eltakart arcú szónok az országos körözés alatt álló Budaházy Györgyként szólt a tömeghez szombat este a Kossuth téren. A rendőrök a szónoklata után megpróbálták elfogni, ám nem jártak sikerrel. Az Index tudósítójának nyilatkozó rendőrök között volt olyan is, aki nem tudott arról, hogy ők Budaházyt keresnék most.

A színpadon beszélő férfi, aki a kommandósokéhoz hasonló, egész arcot eltakaró maszkban állt a mikrofon mögé, Budaházy Györgyként mutatkozott be. Elmondta, ő volt az, aki keddre virradóan megrongálta a Szabadság téren a szovjet hősi emlékművet, s ezért országos körözést adott ki ellene a rendőrség. Arról beszélt, hogy a rendőrség azóta már négyszer járt a lakásán. Azt feldúlták, feleségét, gyerekeit az őt kereső rendőrök zaklatták.

Elvegyült

Az őt követő szónok azt követelte, hogy a tömeg védje meg azokat, akiket a Magyar Televízió székházának feldúlása, illetve más erőszakos események miatt keres a rendőrség. A szónok szerint ezek az emberek "56 szellemiségének hősei". Beszédét azzal zárta, hogy a rendőrök ne őt, hanem Gyurcsány Ferencet tartóztassák le. Ezután nagy üdvrivalgás és taps között vegyült el a tömegben.

A távirati iroda helyszínen lévő tudósítói azt tapasztalták, hogy Budaházy beszéde után a teret környező utcákban erősebb lett a rendőri jelenlét, s a rendőrök elkezdték igazoltatni az arra járókat, főként fiatalokat.

A rendőrség honlapján az olvasható, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya csoportosan elkövetett garázdaság bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt országos körözést bocsátott ki Budaházy György ellen, aki 2006. szeptember 18-án, illetve 19-én a főváros területén több helyszínen, demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket hajtott végre.

Nem lett volna célszerű elfogni 

Budaházy György csütörtök éjjel már kiállt a Kossuth téren felállított színpadon a tömeg elé. Másnap a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese az MTI kérdésére elmondta, hogy a tüntetésekkel kapcsolatban felállt nyomozócsoport keresi Budaházy Györgyöt.

"Ott, abban a közegben nem volt célszerű beavatkozni és kiemelni, más módon szerettük volna őt elfogni" - tette hozzá Tóth Gábor, aki reményét fejezte ki, hogy munkatársai órákon belül eredménnyel járnak. "Idő kérdése, hogy őt kézre kerítsük, ez az időveszteség, ez az esetleges néhány óra, egy nap, ez nem veszélyezteti a büntetőeljárás sikerét" - közölte Tóth Gábor. Hozzátette: mérlegelniük kellett, hogy a békésen demonstrálók között sikerrel járt volna-e az, ha a rendőrök elől menekülni próbáló Budaházyt megpróbálják elfogni.

Megjegyezte azt is, hogy ismerik a körözött személy adatait, tartózkodási helyeit, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy a békésen tüntetők között nem csaptak le rá a rendőrök.