Régi arcokkal töltenék fel a szakértői kormányt

2006.09.26. 10:03
A Nézőpont Intézet nevekkel töltötte meg a szakértői kormányt, amely kivezethetné a válságból Magyarországot. Az új kormányt csupa régi arc alkotná.

Orbán Viktor a múlt héten vetette fel, hogy egy szakértői kormány vezethetné ki Magyarországot a válságból. Az eddig kevéssé ismert Nézőpont Intézet most azzal a javaslattal állt elő, hogy a szakértői kormány összetételéről az öt parlamenti pártnak kellene döntenie. Erről Mráz Ágoston Sámuel beszélt a Népszabadságnak.

Ugyancsak konszenzusos alapon születnének meg az egyensúlyteremtő intézkedések. A kormány egy évig állna fönn, a köztársasági elnök 2007. októberre írná ki az előrehozott választást, vagyis ekkor járna le a szakértői kormány megbízatása.


Bihari Mihály
Bihari a kormányfő

A politológus szerint a kormányfő Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke lehetne. Édesapja BKV-ellenőr volt, 1956-ban az üzemi munkástanács elnöke. A jogász és politológus végzettségű Bihari az ELTE-n tanára volt a Fidesz alapítóinak, köztük Orbán Viktornak, akivel máig jó kapcsolatban van.

Alapító tagja a Magyar Demokrata Fórumnak, segítette az újjáalakult Magyarországi Szociáldemokrata Párt munkáját. 1994-től 1998-ig az MSZP támogatásával országgyűlési képviselő. 1999-ben az Alkotmánybíróság tagja, 2005-ben elnöke lett. Ugyanebben az évben a neve felmerül a köztársasági elnök-jelöltek között.

Surányi és Bod Péter egy hajóban


Bod Péter Ákos
A Mráz Ágoston Sámuel által összeállított kormány gazdasági minisztere Bod Péter Ákos, az Antall-kormány egykori minisztere lenne, aki az idei országgyűlési választás két fordulója között lett a Fidesz kormányfőjelöltje. A pénzügyeket Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank kétszeres elnöke irányítaná, akit az Antall-kormány alatt nem tölthette ki mandátumát, utóda éppen Bod Péter Ákos lett.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter az 1990-től 2000-ig a legfőbb ügyészi posztot betöltő Györgyi Kálmán lenne, a kulturális és oktatási tárca várományosa Pozsgay Imre, a rendszerváltás előtti művelődésügyi miniszter lehetne. A külügyminiszter Gottfried Péter, az Orbán-kormány integrációs államtitkára, az MSZP vezette kormány idején az Európai Ügyek Hivatalának elnöke lenne, míg a szociális és munkaügyi miniszteri posztra Ferge Zsuzsa szociológust szemelte ki a Nézőpont Intézet.

Mi is az a Nézőpont Intézet?

A magánintézetként működő Nézőpontot a közelmúltban alapították kezdő kutatók, Phd-hallgatók. Az intézet holdudvarában, szakmai tanácsadóként, szerepet kap Cséfalvy Zoltán közgazdász-professzor és Vukovics Gabriella, a Fidesz felkérésére készült, a magyar gazdaság és társadalom állapotát felmérő Fehér Könyv egyik összeállítója.