Bill Clinton találkozott Gyurcsánnyal

2007.10.06. 16:17
Az egykori amerikai elnök a Közép-Európai Üzleti Központ meghívására érkezett Budapestre szombaton kora délután. Clinton találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is.

A volt amerikai elnök gépe szombaton délután fél négykor szállt le a Ferihegyi Repülőtéren. Clinton az Országház épületében délután öt óra előtt találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, majd este egy fővárosi szállodában tartott előadást 250 vendég előtt.

Gyurcsány és Clinton Magyarország Európai Unióban és a régióban betöltött szerepéről, valamint a közelgő amerikai elnökválasztásokról beszélgetett – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A szűk körű beszélgetésen a miniszterelnök megerősítette, Magyarország az Európai Unió politikai keretén belül tovább kívánja erősíteni stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként a megerősített transzatlanti partnerség keretein belül megvalósuló egészséges gazdasági verseny híve. A volt amerikai elnök és a magyar miniszterelnök találkozója a tervezettnél fél órával hosszabb ideig tartott.

250 ezer forintos vacsora

Clinton ezután 250 meghívottnak, üzletembereknek, diplomatáknak tartott előadást a Közép-Európai Üzleti Központ gálavacsoráján. Sajtóinformációk szerint ezért 50 millió forintos gázsit kapott, a jegyek 250 ezer forintba kerültek, egy közös fotó félmmillióba fájt. A szervezők szerint két évig szervezték a rendezvényt.

Clinton elmondta, hogy a világ országai olyan erősen össze vannak kötve gazdaságilag, mint soha korábban. Ennek a világnak azonban az egyik legnagyobb problémája a szociális egyenlőtlenségek: például az Egyesült Államokban, habár nő a termelékenység, a bérek azonban nem változnak – fogalmazott.

A volt elnök szerint probléma, hogy a világ lakosságának fele kimarad a globalizáció előnyeiből, és a gondok között említette a terrorizmust, a globális klímaváltozást és a globális migrációból adódó súrlódásokat is. A gálavacsorán részt vett többek között Kóka János gazdasági miniszter, Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter, April H. Foley amerikai nagykövet és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is.

Az őrezred vigyáz rá

A tervezettnél hosszabb ideig marad Budapesten a volt amerikai elnök: Clinton Görögországból érkezett hozzánk, és eredetileg már szombaton tovább utazott volna Németországba, ám a politikus úgy döntött, Budapesten éjszakázik. Clinton egyébként eddig már kétszer járt Budapesten.

Az egykori elnök védelméről a Köztársasági Őrezred gondoskodik. George Bush jelenlegi elnökre is a Köztársasági Őrezred vigyázott tavalyi budapesti látogatásakor. Az elnök a legmagasabb, egyes fokozatú biztosítást kapta. Clintonnak ennél jóval enyhébb, 4-es fokozatú védelem jár, mert kisebb a veszélyeztetettsége. Igaz, saját emberei is elkísérik.