Egy bíró is kiült Orbán mögé a tribünre

2004.12.14. 07:46
Politikai pártatlanságát félretéve, demonstratívan támogatta a Fideszt egy kecskeméti bírónő. A Népszabadság értesülései szerint dr. Boda Ilona kollégái úgy ítélik meg, hogy a megyei bíróság bírája politikai tevékenységet folytatott, amikor a népszavazási kampány finisében kiült a tribünre Orbán Viktor mögé.

A bírók jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy egy bíró nem lehet politikai párt tagja és politikai tevékenységet nem folytathat. A Népszabadság értesülése szerint azonban egy kecskeméti bírónő a Orbán Viktor kampánykörútján Kecskeméten, az Árpád-városi sportcsarnokban december 2-án a pártelnök beszéde alatt kiült a Fidesz helyi prominens támogatóinak fenntartott tribünre.

Rossz fény

A bírálók szerint Boda Ilona bírónő azzal, hogy több ezer ember előtt Orbán Viktor mögött foglalt helyet, politikai tevékenységet folytatott, amelyet ki kellene vizsgálni. Nem egyértelmű, hogy cselekedete törvénysértésnek minősül-e, ám azzal, hogy a pártelnököt nyíltan támogatók között foglalt helyet, azt sugallta, hogy politikailag nem pártatlan, s ezzel rossz fényt vetett a bíróságra. A bírók jogállásáról szóló törvényben egyébként az is szerepel, hogy egy bíró az életmódjával, magatartásával nem sértheti vagy veszélyeztetheti hivatali tekintélyét.

Nem nyilatkozik

Boda Ilona 1998-ban a Kisgazdapárt országos listájáról került a parlamentbe, 2001-től a kormányváltásig pedig a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott. Jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Bíróság egyik bírája, ahol - egyéb feladatai mellett - az üvegzsebtörvény végrehajtásának jogi felügyeletét is ellátja. Boda Ilona a Népszabadság megkeresésére azt felelte: nem kíván nyilatkozni a kampánygyűlésen vállalt szerepével kapcsolatban. Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke a lap kérdésére válaszolva azt felelte: nem tudott arról, hogy kollégája szerepet vállalt a kampányban. Hozzátette: véleménye szerint a fentiek kimerítik a politikai szerepvállalás tényét, de mielőtt bárki felett is pálcát törne, először az ügy összes körülményéről tájékozódnia kell.

Bodóczky László az Index érdeklődésére elmondta, szerdán dől el, hogy Boda Ilona ellen fegyelmi eljárás indul-e, vagy csak figyelmeztetésben részesül. A megyei bíróság elnöke közölte, nem emlékszik olyan más esetre, amikor egy bírót politikai tevékenység folytatásával vádoltak meg.