Negyvenezres pénzbírság Toroczkainak

2006.11.14. 17:24
Negyvenezer forint pénzbírsággal sújtotta a szegedi rendőrség Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi elnökét, amiért a az MTV-ostroma előtt a Kossuth térről a Szabadság térre irányította a tömeget. A rendőrségi indoklás szerint a demonstráció nem volt bejelentve. Toroczkay nem fizet és emlékeztet arra, hogy a Kossuth téri tüntetés sem volt bejelentve, de azt kampányrendezvénynek minősítették.

A BRFK feljelentése nyomán a gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértésért negyvenezer forint pénzbírsággal sújtotta Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom volt elnökét a szegedi rendőrkapitányság. A szabálysértési eljárás a BRFK feljelentése nyomán indult Toroczkai ellen, amiért szeptember 18-án előzetes bejelentés nélkül irányította át a Kossuth térről az MTV Szabadság téri székháza elé a kormányfő lemondását követelő tömeget.

Toroczkai be akarta olvastatni a Kossuth tériek petícióját a köztévében. Először harminc társával próbálkozott, majd amikor nem vette át senki a követeléseket tartalmazó dokumentumot, Toroczkai visszatért a Kossuth térre és felszólalásában arra buzdította a tüntetőket, menjenek át a Szabadság térre. A rendőrség szerint a gyülekezés nem volt bejelentve.

Toroczkai László keddi közleményében azzal érvel a pénzbírság ellen, hogy a Kossuth téri demonstráció sem volt bejelentve, de a rendőrség úgy nyilatkozott: kampányidőszakban a politikai rendezvények nem bejelentéskötelesek. Toroczkai erre hivatkozva nem akar fizetni, ugyanakkor az Indexnek azt mondta, fellebbezni sem fog. Mint mondta, elvi okokból nem fizet és a nyolc napi közmunkát, vagy a negyvennapos elzárást választja. Toroczkai említést tesz közleményében arról is, hogy kisebb adótartozása miatt az adóhatóság lefoglalta autóját. A rendőrség egyébként a szeptemberi zavargásokat követően rendszeresen azt állította semmilyen eljárás nem indult Toroczkai László ellen. Azt nem sikerült megtudnunk, hogy a szabálysértési feljelentést mikor tette a BRFK.