Orbán: az emberek vonják meg a bizalmat a kormánytól

2006.09.13. 19:47
A Fidesz aktivistái a választásig hátralévő időben felkeresik valamennyi hívüket, ígérte Esztergomban Orbán Viktor Fidesz-elnök arra buzdította a választókat, vonják meg a bizalmukat a kormánytól. Az MSZP szerint Orbán a radikalizmus politikáját hirdette meg szerdán.

Az önkormányzati választások az utolsó lehetőség, hogy az ellenzék megszerezze az erkölcsi felhatalmazást a kormány elleni fellépéshez; ehhez el kell érni, hogy az emberek vonják meg a bizalmat a kormánytól - jelentette ki Orbán Viktor szerdán Esztergomban, amikor fideszes aktivistákkal találkozott. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint Orbán Viktor a radikalizmus tudatos ideológiáját hirdette meg.

Újra mozgosítás

A pártelnök elmondta: a tavaszi választáson kipróbált új eszközök közül a mozgósítással sikerült a legtöbb szavazót elérni, ezért ezt alkalmazzák most is. Orbán Viktor szerint 4-5 százalékot is jelenthet a sikeres mozgósítás, ezért a következő két hétben minden hívüket felkeresik. A párt elnöke arra biztatta az aktivistákat, hogy "gyatyaszakadtáig" dolgozzanak, "a törvények tiszteletben tartása mellett szombaton és vasárnap is". A Fidesz elnöke elmondta azt is, hogy a mostani választáson nem engedik át a kormánypártoknak a mozgóurnákkal kapcsolatos kezdeményezéseket, reményei szerint ez is jelenhet 1-2 százalékot.

A pártelnök utalt arra, hogy eredményt nemcsak városokban és képviselői helyekben mérik majd; a szavazatok meg fogják mutatni, hogy a kormány mögött nincs támogatottság.

Minden voks kell

"Minden voks kell, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen" - mondta Orbán Viktor, azt ígérve, hogy a választási eredmények tükrében radikálisan és határozottan fel fognak lépni a kormány ellen, de ehhez a népakarat adhat felhatalmazást. "A baloldal történelmi válságban van" - jelentette ki a pártelnök, majd elmondta: a szocialisták megszorító intézkedéseikkel épp "azokat a választókat építik le magukról", akik a társadalom segítségre szorulnak, és elhitték, hogy ebben a szocialistákra számítani lehet.

Orbán Viktor a helyzetet a jobboldal nagy kihívásának és lehetőségének nevezte. Hozzátette: éppen azért kötött szövetséget a KDNP-vel, mert a hatalmi struktúra megváltozása esetén a párt szociális érzékenységére támaszkodni lehet. A Fidesz elnöke rámutatott: ők adócsökkentésben, a reformok tárgyalásos bevezetésében és azok felelősségre vonásában látják a kiutat a válságból, akik ide juttatták az országot.

MSZP: Orbán átlépett egy határt

"A Fidesz és vezére, Orbán Viktor ma átlépett egy határt", a radikalizmus tudatos ideológiáját hirdette meg - írta közleményében Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint az ellenzéki párt elnöke a Reutersnek adott interjújában leplezetlenül beszélt a hatalom megszerzésének radikális, a "népi ellenálláson" alapuló módjáról és radikális kormánybuktatásra, "a kormány ellen való megindulásra" hívta híveit Esztergomban is.

"Tüntetések, sípoló, kiabáló önkormányzati képviselők, településről településre járó hivatalos hőzöngők, egyre durvuló fenyegetések, harag és gyűlölködés - ez az alkotó ellenzék kampánymérlege, amelyet most betetőznek Orbán Viktor szavai" - írta a politikus. Mint fogalmazott, az október elsejei választások tétje most már az, hogy az emberek olyan politikai erőre bízzák-e városuk, falujuk sorsát, amelyik képes az együttműködésre, és képes a nyugodt fejlődést biztosítani, vagy olyanra, amelyik saját hatalma érdekében békétlenséget szít, zavart kelt, felfordulást okoz.

Jelenleg felhatalmazás nélküli kormányzás van Magyarországon, a kormány intézkedései önkényes diktátumok - ezt már a budapesti MOM művelődési házban tartott fórumán jelentette ki Orbán Viktor. "Ma Magyarországon a kormánydöntések (...) nem egy legitim kormány demokratikus intézkedései, hanem önkényes diktátumok, amelynek meghozatalához a kormánynak nincs joga" - mondta a pártelnök.