Üzletelt-e Orbán Viktor családja a Tokaj Kereskedőházzal?

2005.07.20. 16:15
Az Apró-Gyurcsány érdekkört vizsgáló bizottság szerdai ülésén a szocialista alelnök teljesen alkalmatlannak minősítette Szijjártó Péter elnököt a testület vezetésére. Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság elnöke pedig már meg sem jelent az ülésen, helyette egy párttársa vezette le a meghallgatásokat.

Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság szerdán új vezetővel, a Molnár László lemondásával helyettessé avanzsált Szabó Zoltánnal tartotta meg ülését. Molnárnak korábbi bírósági ügyei miatt kellett távoznia, hivatalosan viszont csak szeptemberben mond le elnöki tisztéről.

Indokolatlan mennyiségű készlet

A bizottság a Tokaj Kereskedőház Rt. jelenlegi és korábbi vezérigazgatóját kérdezte, hogy milyen szerepe lehetett a cégnek a volt miniszterelnök meggazdagodásában. Kiss László az Rt. 2002 óta regnáló vezetője szerint a céget a kormányváltás évében 160 ezer hektoliteres készlettel vette át, ami azért is jelentős volt, mert a kereskedőház évente átlagosan 40 ezer hektolitert forgalmazott.

Mennyi maltert lopott Gyurcsány?

Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság ülésével párhuzamosan zajlik az Apró-Gyurcsány érdekkört vizsgáló bizottság ülése. A testület elnöke Szijjártó Péter, akit az MSZP le szeretne mondatni tisztségéről. Csiha Judit szocialista alelnök - Szijjártó bizottsági felhatalmazás nélküli akciói és a kormányfő ellen veszített perei miatt - szerdán teljesen alkalmatlannak ítélte tisztségére. A hangulat ennek ellenére könnyed volt: amikor az Index tudósítója az Orbán-bizottság üléséről átballagott a Gyurcsány-bizottság ülésére, azt tapasztalta, hogy a fideszes Papcsák Ferenc éppen azt magyarázta, hogy a Majd Leonard étteremben felhasznált cementes zsákok mennyisége nem, de a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus Rt. Szalay utcai ingatlanában a Miniszterelnöki Hivatal közvetítésével felhasznált malteroszsákok mennyisége viszont fontos. Az MSZP szerint a testületnek arra kell koncetrálnia, amire a "parlamenttől felhatalmazást kapott". Szijjártó viszont azt firtatná, hogy a Miniszterelnöki Hivatal cége, mennyit költött az Altus Rt. tulajdonában lévő ingatlan (képviselői klub) felújítására.

Kiss szerint az indokolatlan mennyiségű készlet azért maradt a kereskedőház nyakán, mert a minőségével baj volt, derült ki a bizottsági ülésen. Azt, hogy milyen lehetett a bor, jól tükrözi, hogy az addigi legrosszabbnak számító borfajták jelölésére használt IIIA jelzést egy újjal kellett kiegészeteni. Ezek a borok így a IIIB kategóriába kerültek.

A testületi meghallgatáson Török Zsolt szocialista képviselő úgy vélekedett, hogy az új kategória létrehozására azért volt szükség, hogy meg lehessen vásárolni az 5100 beszállítótól, többek között az Orbán-család érdekeltségébe tartozó Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja kft-től - a szőlőt.

Jelentős segítség

A Tokaj Kereskedőház különleges státuszát mutatja, hogy míg 2001-ben - központilag - összesen 1,5 milliárd forintot fordítottak az egész szakma megsegítésére, csak maga a cég - 2000-ben és 2001-ben - 4 milliárdot kapott, mondta Török Zsolt a bizottsági ülésen elhangzottak summázataként.

Ismeretes, hogy az Élet és Irodalom által közölt jegyzőkönyvek szerint Orbán Viktor családja érdekeltségébe tartozó cég tulajdonostársai beszéltek a Tokaj Kereskedőház privatizálásáról.

Az Orbán-bizottság ülésére kedden bejelentkezett a kereskedőház igazgatótanácsának korábbi elnöke, de Szabó Zoltán az idő rövidségére hivatkozva későbbi időpontra ígérte az ő meghallgatását. A volt igazgatósági elnök, Szabó Csaba, aki egyébként a Fidesz Borsod megyei Gazda Tagozatának elnöke is, koncepciós eljárásnak nevezte a bizottság működését.

Arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként felhasználta-e politikai befolyását a Tokaj Kereskedőháznál, a részvénytársaságot az Orbán-kormány idején vezető Hegedűs Zoltán határozott nemmel felelt. Hegedűs viszont arra a kérdésre, hogy vezérigazgatóként kinél, és milyen fomában igényelte a milliárdos támogatást, nem tudott válaszolni.

A bizottsági ülésen Szabó Zoltán elnök egy jegyzőkönyből idézett mondataiból kiderült az is, hogy Szász István Attila, a Tokaj Kereskedőház Rt. jogi képviselője a cég ügyeivel kapcsolatban részleteket árult el az Orbán-család érdekeltségébe tartozó cégben lévő üzlettársainak. Arra, hogy volt-e összeférhetetlenség emiatt, Hegedűs nem akart válaszolni.