Lefokozták Bácskai Jánost

2004.02.27. 10:58
A maffiaellenes központ felfüggesztett vezetőjét bűnpártolás helyett hivatali visszaélés miatt marasztalták el, és fokozták le, az államtitoksértés vádja alól ugyanakkor felmentették. Bácskai János az utolsó szó jó jogán elmondta: a vád feltételezések láncolata.
Lefokozással sújtotta első fokon a bíróság Bácskai János dandártábornokot az ellene indult perben - jelenti a HavariaPress. A lefokozás igen súlyos bűntetésnek számít, mert hivatalvesztéssel jár, illetve azzal, hogy az illető soha nem lehet tagja a rendvédelmi szerveknek. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordiinációs Központ vezetője ellen bűnpártolás és államtitoksértés miatt is vádat emeltek. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a bűnpártolás vádpontját hivatali visszaéléssé minősítette át, és büntetésképpen lefokozta a dandártábornokot. Bácskait ugyanakkor az államtitoksértés vádja alól felmentették.

A vád feltételezések láncolata

A vád feltételezések láncolata - hangsúlyozta az utolsó szó jogán pénteken a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt Bácskai János, aki szerint a vád "fél mondatokból kiinduló feltételezések láncolata", mely "úgy tünteti fel cselekedeteimet, mintha súlyos bűncselekményeket követtem volna el". "Az ügyészi perbeszéd alatt végig a Tanú című film járt az eszemben, s azon gondolkodtam, mikor jönnek a békaemberek" - mondta a vádlott. Bácskai János nyomatékosan hangsúlyozta: soha, semmilyen formában nem állt szándékában, hogy segítséget nyújtson Kulcsár Attilának.

A Bácskai elleni vádak

Bácskai János ellen azért indult eljárás, mert a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója a nyár elején kapcsolatba lépett Kulcsár Attilával, majd a vád szerint a rendőrséggel, hogy a későbbiekben kirobbant brókerbotrány egyes iratait megszerezze. Bácskai az első tárgyaláson közölte, nem érzi magát bűnösnek az ellene emelt vádpontokban, egyebek mellett azért sem, mert mindenről, amit Kulcsár elmondott neki, tájékoztatta feletteseit, köztük Kiss Pétert is.

Bácskai: Ártatlan vagyok

Bácskai János az ítélethirdetést követően újságíróknak nyilatkozva kijelentette: ártatlannak tartja magát. Ha a másodfokú bíróság a tárgyi bizonyítékokat összeveti a mostani ítéletben szereplő logikai következtetésekkel, egyértelműen kiderül ártatlansága. Az Indexnek úgy nyilatkozott: sajnálatos módon a bíróság nem vette figyelembe a védekezés azon részét, hogy hiányzott az indíték, hiszen anyagi haszna nem származott a Kulcsárral zajlott találkozásaiból, ráadásul alig ismerte Kulcsárt, nem volt barátja, vagy üzletfele. Bácskai kifejtette: a civil életben találna jobban fizető állást, de ez a hivatása, s nem szeretne váltani.

Mindenki fellebbez

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és a védelem egyaránt fellebbezést nyújt be. Bácskai felmentésért folyamodik, míg az ügyészég - bár a tárgyaláson részletesen nem fejtették ki - valószínűleg az eredeti vádirat alapján kéri majd Bácskai elmarasztalását.

Miniszterek felvonulása a bíróság előtt

A bíróságon megjelent Lamperth Mónika belügyminiszter és Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár is. Kiss Péter szerint háromszor találkozott Bácskaival, mindhárom alkalommal csak kis időre találkoztak, és Bácskai csak csekély jelentőségű információkat mondott el neki. Az egyik tárgyaláson a belügyminiszter megerősítette: Bácskai tájékoztatta őt az általa szerzett információkról, ezért írásban utasította, hogy hatáskörének és beosztásának megfelelően járjon el az ügyben.

"Furcsa kapcsolat"

Bácskai János "furcsa" kapcsolatban állt Kulcsár Attilával és nem volt felhatalmazása a vele kapcsolatos információgyűjtésre - fejtette ki Tóth András titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár a perben. A Kulcsár Attila telefonjának lehallgatásából származó információk szerint "furcsa kommunikáció volt Bácskai János és Kulcsár Attila között. Tartalma, nexusa, stílusa baráti, nem pedig hivatalos, semleges volt" - mondta tanúvallomásában a politikai államtitkár.