A Balaton veszélyeztetésével vádolják az Alkotmánybíróság elnökét

2004.12.02. 13:35
Beépíthető területté minősítették a Balaton védett, a tó ökoszisztémája számára létfontosságú nádasokat. A környezetvédő szervezetek másfél éve fordultak az Alkotmánybírósághoz a törvénysértő szabályozás miatt, a testület azonban nem tárgyalja az ügyet. Bár a nádasok kiirtását lehetővé tevő rendelet heteken belül hatályba léphet és kilenc településen már megkezdődtek a feltöltések, az AB még csak a beadvány előkészítésénél tart.

A Balaton veszélyeztetésével vádolják Holló Andrást, az Alkotmánybíróság (AB) elnökét a környezetvédők. Holló a civil szervezetek vádjai szerint annak ellenére nem vizsgált két, a Balaton területrendezési tervében talált hibát, hogy azok a környezetvédők szerint súlyosan érintik a Balaton életképességét.

Lassú előkészítés

A környezetvédő szervezetek 2003 első félévében fordultak panaszukkal az AB-hoz a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének a 2000. évi CXII. törvény 16. paragrafus első bekezdésének és 20. paragrafus első bekezdésének felülvizsgálatát kérve. A törvény annak ellenére használja a Balaton jogi partvonala kifejezést, hogy ezt az AB már 1996-ban törölte.

A környezetvédők szerint jogászaik az AB kötelező ígérete miatt - miszerint záros határidőn belül tárgyalják panaszukat - várakoznak az Európai Unió luxemburgi bíróságához készített beadványuk elküldésével. Több szervezet és magánszemély is beadvánnyal fordult az uniós bírói testületekhez, egyikük beadványát már be is fogadta a strassbourgi bíróság.

Nem igaz, hogy az AB kötelező erejű ígéretet tett a környezetvédők keresetének mihamarabbi tárgyalására, tudta meg az Index a testület egyik illetékesétől. A neve elhallgatását kérő munkatárs szerint "folyamatban van az ügy előkészítése", az ügymenet gyorsításáról legfeljebb szóbeli ígéret hangzott el. Ez azonban az indítványok nagy száma miatt még elhúzódhat. A törvénnyel kapcsolatban nem csak a környezetvédők adtak be kereseteket, hanem más pontjait is megkérdőjelezte több indítványozó. Az AB munkatársa nem tudta megbecsülni, hogy mikorra lehet tárgyalásra kész a beadvány.

Veszélyben a nádasok

A jogi partvonalat 1970-ben alkották meg, vízügyi határozattal telekkönyvileg belterületbe vonták a Balaton medrének egy részét. Egy 2002-ben hozott kormányrendelet értelmében ma hivatalosan a jogi partvonal a Balaton hivatalos partvonala. Ez a tó északi, százharminc kilométeres partszakaszán száz méternél is mélyebben van a tómederben a valós partvonalnál. A belterületté minősített - így feltölthetővé és beépíthetővé nyilvánított - területen található a védettnek nyilvánított balatoni nádasok csaknem egésze.

Az AB sürgős állásfoglalása egyre inkább halaszthatatlan lenne, mivel Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli minisztere várhatóan a hetekben írja alá a tó környékének negyvenhárom települését érintő rehabilitációs terveket, állítják a környezetvédők. "Ha heteken belül nem is", de a jövő év elején várhatóan aláírják "a szakmai részletességgel elővezetett terveket", értesült az Index Kolber környezetéből. A rehabilitációs rendelet kilenc településen már érvényben van, itt már meg is kezdődött a Balaton parti sávjainak, nádasainak betöltése.

Visszafordíthatatlan károkozás

Kolber miniszteri megbízása előtt az OTP Ingatlan Rt. dél-dunántúli regionális igazgatója volt, a környezetvédő szervezetek szerint tizenkét évvel ezelőtt részt vett a Balaton-terv kiötlésében, később a regionális fejlesztési tanács vezetőjeként annak koordinálásában is.

A visszafordíthatatlan környezeti és természeti károkozás veszélyének a feltárása ellenére dr. Holló András AB-elnök nem érezte sürgetőnek a törvényhelyek felülvizsgálatát, amivel hozzájárult a Balaton nádasainak tervszerű elpusztításához. Hólló András