Tétlensége miatt megszűnhet a neonáci szervezet

2003.01.09. 17:00
Dokumentált tevékenység hiányában nem működő szervezetté nyilváníthatja a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet az ügyészség - derült ki a szervezet vezetőjének csütörtöki meghallgatása után. Domokos tagadja, hogy bármi közük lenne a betiltott újfasiszta Blood and Honourhoz, bár tisztelői az angliai alapitású szervezetnek.
"Nyugodt lelkiismerettel állunk a Nemzetbiztonsági Hivatal által kezdeményezett ügyészségi vizsgálat elé, mind a hatályos törvényeket, mind az alkotmányt tiszteletben tartottuk" - jelentette ki ügyészségi meghallgatását követően Domokos Endre János, a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) vezetője az MTI-nek. A titkosszolgálatok információja szerint az egyesület szervezte a sződligeti művelődési házban a Fehér Karácsony című szélsőjobboldali rendezvényt.

Névrokonság, tisztelet

A nevében a Németországban betiltott Blood and Honour (B&H) nemzetközi neonáci szervezetre utaló csoport vezetője rágalmazásért feljelentést tett, mivel véleménye szerint sérti az egyesület érdekeit az a sajtóban elterjedt megállapítás, hogy a VBKE a fasiszta szövetség magyarországi fiókszervezete - jelentette az MTI. "Tisztelői vagyunk a B&H-nak" - nyilatkozta a HVG-nek Domokos.

Keresztény, nemzeti és szocialista - egyszerre

Domokos tagadja, hogy bármi közük lett volna a sződligeti szkinhedtalálkozóhoz, a várbeli februári "megemlékezésre" azonban öt-hatszáz embert várnak - írja a HVG. A közhasznú minősítést is elnyert, "hagyományőrző" egyesület a Waffen SS-re emlékezne Budapest felszabadulásának évfordulóján. A szélsőséges kötődést jelzi az is, hogy a HVG értesülései szerint a tíz tagot számláló egyesületből korábban többen is Györkös István militáns szélsőjobboldali Magyar Nemzeti Arcvonalához tartoztak. "Ha külön-külön lehet valaki nemzeti, keresztény vagy szocialista, miért ne lehetne mindhárom egyszerre" - nyilatkozta a lapnak Domokos.

Tevékenység hiányában megszűnhet

A csütörtöki ügyészségi meghallgatáson elhangzott, hogy az egyesület dokumentáltan nem végzet túl sok munkát, ezért akár nem működő szervezetté is minősíthetik - mondta el Domokos az MTI-nek. Sódor István főügyész "eredményesnek és hasznosnak" tartotta a meghallgatást, bár részleteket nem kívánt közölni.