Bocsánatot kért Gyurcsány a holokausztért

2005.05.05. 15:12
Először vett részt magyar kormányfő az auschwitzi "Élet menetén". Gyurcsány Ferenc csütörtökön fejett hajtott a soá áldozatai előtt, és bocsánatot kért a holokausztért.

"Elengedtük a kezüket. Nem voltunk hozzá elég bátrak és nem voltunk hozzá elég erősek, hogy megtartsuk és közöttünk tartsuk őket. Engedtük, hogy a gonosz erősebb legyen, mint mi" - mondta a holokauszt emléknapja alkalmából a miniszterelnök, aki részt vett az auschwitzi Élet menetében.

Több ezer magyar fiatal és közéleti személyiség vett részt csütörtöki az "Élet menetén" Auschwitzban, írja a Népszabadság. Gyurcsány Ferenc személyében először vesz részt a nemzetközi zarándoklaton magyar kormányfő. A miniszterelnök szerint Európa a XX. századra bemocskolta magát. "Nem mások tették, mi tettük, emberek, akik olyanok, mint mi. (...) Közemberek és névtelenek milliói engedték, hogy megtörténjen. Voltak kormányok, köztük magyar kormányok, akik nem úgy gondolták, hogy legszentebb feladatuk, első számú kötelességük megvédeni valamennyi polgárt, és ha jön a gonosz, akkor legfeljebb magukat ajánlani neki kegyelmébe, mert elárulták saját polgáraikat, veszni hagyták őket."

alamennyi magyar gyásza

"Vagy nem látott, vagy nem vett bennünket észre az Istenünk, vagy azt mondta, hogy akkor nézzük meg, mire mész te magad a felelősségeddel, Istennek fia, mi pedig erre mentünk ezzel a felelősséggel. Ezt tettük. (...) Az a gyász, ami bennünket összeköt, valamennyi magyar gyásza. Ez a gyász, mert engedtük, hogy elmenjenek emberek, mert magyarként is zsidók voltak, cigányok voltak, csak a jó ég tudja, hogy még hányfélék voltak.

Gyurcsány szerint a magyar kormányoknak egyszer és mindenkorra, az a kötelessége, hogy megértsék és megtanulják, nem lehet megbékélni a gyűlölettel. "Nem lehet megengedni, hogy a gyűlölet mozgassa a köröttünk lévő világot. Nem lehet megengedni, hogy származás, vallás, meggyőződés, kulturális vagy másfajta identitás alapján különbséget tegyünk ember és ember között."

A kormányfő azt mondta, "aki Auschwitzot megtagadja, az nem egyszerűen holokauszttagadó, hanem jövőtagadó". A miniszterelnök beszédében bocsánatot kért Auschwitzért.