A MOB-fenyegetés hatására megalakult a BOM

2006.05.26. 16:36
Gyorsan meghátrált a Szalay-Berzeviczy Attila nevével fémjelzett Budapesti Olimpia Mozgalom a MOB fenyegetései után. A civil szervezet a jövőben BOM néven lobbizik majd mielőbbi budapesti olimpia rendezéséért.

A Budapesti Olimpia Mozgalom elnöksége közleményben jelentette be, hogy tiszteletben tartva a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legutóbbi közgyűlésének határozatát, azonnali hatállyal kezdeményezi nevének "Budapesti Olimpia Mozgalom"-ról "BOM"-ra történő módosítását.

A MOB-küldöttek szombaton - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állásfoglalására hivatkozva - arra szólították fel a BOM-ot, hogy törölje nevéből az olimpia szót, ellenkező esetre pedig kilátásba helyezték, hogy a MOB a cégbíróságon támadja meg a BOM bejegyzését. Schmitt Pál MOB-elnököt lausanne-i látogatásán Jacques Rogge elnök figyelmeztette, hogy már a magyar pályázatot sem fogja a NOB befogadni, ha nem szűnik meg a magyarországi törvénysértés, azaz a védett "olimpiai mozgalom" szóösszetétel jogsértő használata.

A BOM elnöksége az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében leszögezi, mint mindenkitől független és szuverén civil egyesület folytatja megkezdett munkáját, miközben ilyen formában továbbra is kész a párbeszédre és a jó együttműködésre a MOB-bal. A BOM vezetősége egyúttal emlékeztet arra, hogy a szervezet mint civil kezdeményezés alkotmányos jogokon alapulva jött létre, és egy televíziós nyilatkozatra utalva jelzi: Schmitt Pálnak, a MOB elnökének a BOM tevékenységét korlátozni szándékozó nyilatkozata sérti a vállalkozás, a szerződéskötés, az egyesülés, a szólás- és véleménynyilvánítás, valamint a gyülekezés szabadságával kapcsolatos alkotmányos alapelveket.