Őrizetben az újpesti csőbombás

2008.11.19. 00:19
Egy budapesti tűzszerészt gyanúsít a katonai ügyészség azzal, hogy csőbombát készített, és az újpesti MSZP-iroda előtt elhelyezte. A tettes szerint nem volt politikai célja a bombával.

Őrizetbe vett a katonai ügyészség egy honvéd századost, akit az MSZP újpesti irodája elleni merényletkísérlettel, illetve korábbi bombafenyegetésekkel gyanúsítanak - értesült a Népszabadság.

A tűzszerész százados november 6-ra virradó éjjel helyezett el egy saját készítésű csőbombát az MSZP újpesti székháza előtt. A robbanószerkezetet a pártiroda dolgozói találták meg, majd a rendőrség tűzszerészei hatástalanították.

Két héttel az eset előtt ugyanennek az irodának az udvarára éles kézigránátot dobtak, ami nem robbant fel.

A szakértői vizsgálat alapján korábban arra a következtetésre jutott a rendőrség, hogy a csőbomba készítője szakember lehet, aki nem a netről tanulta a bombagyártást, és hozzáférhetett "gyári" alkatrészekhez és eszközökhöz. Ennek alapján, a Katonai Biztonsági Szolgálattal és a Budapesti Katonai Ügyészséggel együtt azonosítottak egy budapesti tűzszerészt, akinek szolgálati helyéről több, robbanóeszköz gyártásához szükséges eszköz hiányzott. Őt kihallgatása után először elengedték, majd újabb bizonyítékok alapján ismét őrizetbe vették.

A férfi állítólag nem politikai okból követte el tettét, csak azt akarta demonstrálni, hogy "mekkora kupleráj van az alakulatánál", ahonnan bármit, veszélyes anyagokat is ki lehet lopni. Az MSZP-irodát azért választotta, hogy minél nagyobb feltűnést érjen el.

A tűzszerész katona lakásán tartott házkutatás során számítógépében megtalálták azt a Molnár Sándor ezredes, volt tűzszerész-parancsnok nevében írt hamis levelet, amely egy napilapban is megjelent, és amely mind a Magyar Honvédséggel, mind a tűzszerész alakulattal kapcsolatban súlyos, de valótlan vádakat fogalmazott meg. A levél kapcsán Molnár Sándor közleményben tiltakozott.

Az orvosszakértői vizsgálatok is zajlanak az ügyben, ugyanis a kihallgatások során kiderült, hogy a férfi gyógyszereket szedett öngyilkossági szándékkal.