Boros Imre szerint Dávid Ibolya memóriazavarral küzd

2002.08.27. 11:11
Boros Imre továbbra is azt hangoztatja, hogy nem volt tagja az állambiztonsági szolgálatnak; változatlanul állítja, hogy a sajtóban közölt iratok koholmányok és hamisítványok.
Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-miniszterének állambiztonsági tevékenységéről a Népszabadság augusztus 17-én közölt dokumentumokat. Eszerint Boros Imre 1988-89 között egy éven át volt a kémelhárítás szigorúan titkos tisztje D-008-as fedőnéven. Az MDF-es politikus ezután két nyilatkozatában is hamisítványnak nevezte a napilapban közölt kinevezési parancsot, illetve a nyugdíjazásáról szóló iratot. Az MDF frakciója viszont azt közölte: ha hitelesek a dokumentumok, Boros magyarázattal tartozik, hogy miért írt alá olyan tartalmú nyilatkozatot, amelyben közölte, hogy nem működött együtt a titkosszolgálatokkal.

Az MDF-es parlamenti képviselő, az Orbán-kormány PHARE-minisztere az MTI-nek nyilatkozva jelezte, koholmánynak tartja a személyével kapcsolatban napvilágott látott információkat. Boros ezzel arra reagált, hogy Dávid Ibolya, a Demokrata Fórum elnöke hétfőn megvonta tőle a bizalmát mondván, Boros Imre aznapi nyilvános közlése ellentmondásban van korábbi nyilatkozatával, amely szerint nem működött együtt az állambiztonsági szervekkel, a III-as főcsoportfőnökség egyetlen osztályával vagy munkatársával sem.

Előszoba és rossz memória

"A politikai szavahihetőség elvesztésének előszobája a rossz memória. A frakció alakításakor ugyanis arról kellett nyilatkozni, hogy belépünk-e az MDF-frakcióba. Mivel engem az MDF jelölt Zala megyében, amit most is megköszönök, a belépést és a nyilatkozatot természetesnek vettem" - jelzi közleményében Boros Imre Dávid Ibolyára utalva. Hozzáteszi: "az inkriminált második nyilatkozatot az elnök asszony, meglehetősen indiszponált állapotban, akkor kérte a frakciótagoktól, amikor rájött, hogy a Medgyessyt vizsgáló bizottsággal lavinát indított el, hiszen a bizonyítás lehetőségét átadta a politikai ellenfélnek".

Nem és nem

"A nyilatkozat arra vonatkozott, hogy voltam-e tagja az állambiztonsági szolgálatnak, amire nemmel feleltem, és ma is nemmel felelek" - írja Boros Imre hozzáfűzve: "ez nem mond ellent annak, hogy egy hosszú ideig elhúzódó büntető- és polgári peres eljárásban devizabűntény koholmányba keveréssel zsaroltak, és az MNB-től való kilépésem után rövid ideig sakkban is tartottak". Boros Imre közli: "a büntetőperek lezárultával a zsarolhatóság veszélye is elmúlt, ezért mertem szembeszállni a rendőrökkel."