Miért védték meg mégis a cigányozó rendőrkapitányt?

2009.02.02. 14:44
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei MSZP-sek nemcsak sokan vannak, de egységesek is. Emiatt helyezték vissza egy nap alatt Pásztor Albertet a miskolci rendőrkapitányi posztra.

Országos botrányt kavart Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány pénteki nyilatkozata: "a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük" – mondta.

A kormány gyorsan intézkedett: az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József rendőr altábornagy, az ORFK vezetője azonnali vizsgálatot rendelt el. Ezzel egyidejűleg intézkedett a vizsgálat idejére más beosztásba történő vezénylésére.

"A miskolci rendőrkapitány pénteki nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője, különösen egy rendőr nem léphet át, az ügyben erkölcsi alapú döntés született" – mondta akkor Draskovics.

A Draskovics-nyilatkozat után Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere azt mondta, hogy hétfőre megoldódik a kérdés, ha Draskovics miniszter akar maradni.

Nos, már vasárnapra megoldódott: a miskolci kapitányt visszahelyezték pozíciójába. De mi történt a szocialista párton és a kormányon belül ezekben a napokban?

A háttérben az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete áll, ami kőkeményen lobbizott Pásztor megmentéséért – és az MSZP egyik legnagyobb taglétszámú szervezeteként jelentős a zsarolópotenciálja. BAZ megye 16 képviselőt küldött 2006-ban a parlamentbe, így majdnem 10 százalékát teszi ki a 188 fővel üzemelő szocialista frakciónak.

És ami még hangsúlyosabb: az MSZP legfontosabb döntéshozó szerve, a 650 küldöttet tömörítő kongresszus 16-18 százalékát adja Borsod-Abaúj-Zemplén. És ez még nem minden. Számos megyétől eltérően e küldöttek nem szoktak szétszavazni, hanem egységesen támogatnak vagy épp gáncsolnak egy ügyet.

Márpedig március 22-én országos tisztújító kongresszusra gyűlik össze az MSZP, így szerencsétlen dolog lenne kivívni a borsodi blokk haragját. Így valószínűleg nem véletlen, hogy vasárnapi sajtótájékoztatóján Gyurcsány markánsan elítélte azt, aki cigányozik, de csak általánosságban. Pásztor esetében mindössze arra szorítkozott, hogy ő magánemberként nem nyilvánít véleményt, miniszterelnökként viszont köteles elfogadni az országos rendőrfőkapitány megállapítását, miszerint Miskolc első rendőre csak tényeket közölt.

Mindenesetre pártforrásaink szerint az meglehetősen érdekes, hogy miután a szocialisták meginvitálták szombat délutáni megyei tisztújító küldöttgyűlésükre Pásztort, ahol szívélyesen támogatásukról biztosították, este már le is zárult a Pásztor ominózus mondatát firtató rendőrségi vizsgálat, pedig az ORFK eredetileg azt ígérte, hogy a vizsgálat napokig tarthat.