Nem ismeri Burka Ilonát

2005.12.12. 09:27
Botka László mondhatja el magáról azt, hogy polgármestersége idején teljesült Szeged évtizedes vágya, és elérte a várost az M5-ös autópálya. A szocialista országgyűlési képviselő nem érti, hogy mi történik a szegedi Fideszben.

[Az M5-ös autópálya avatásának délelőttjén a szegedi városházán. A hivatali folyosók kihaltak, a polgármesteri kabinetben izgatott várakozás. "Kókáról tudunk valamit?" - szűrődik be egy kérdés a polgármester irodájába.]

Édesanyja nem irigykedik?

Miért is?

#alt#
(Fotó: Huszti István)

Azért, mert Szegedre ért az autópálya, Szolnokra viszont 2015-ig van betervezve az M4-es.

Megbeszéltük, hogy most a páratlan számok, a M3-as és M5-ös, vannak napirenden, és a következő ciklusban jöhet az M4-es.

Most, hogy egy évtizedes álma teljesült Szegednek, végre hátradőlhet a polgármesteri székében és nyugodtan várhatja, ahogy az ölébe pottyan a város 2006-ban?

A szegedieknek az autópálya jóval többet jelentett egy útépítésnél, egyfajta szimbólum volt, eddig a hátrányé és az esélytelenségé. Tavaly márciusig Európa legmagasabb útdíját fizettük, és egy halom ígéret ellenére kilátás sem volt arra, hogy megépüljön a szegedi szakasz. Most, az átadás előtt egy-két órával úgy érzem, mint minden szegedi: akkor hiszem, ha majd rajta állok, vagyis egy óra öt perckor, amikor átvágjuk a szalagot.

Szóval, hátradőlhet?

A kimutatások egész biztatóak. Az egyetem szociológiai tanszékének felmérése szerint a szegediek 64 százaléka elégedett a polgármester és az önkormányzat munkájával, de én még közel sem vagyok elégedett.

Nem tart a fideszes bőrbe bújt KDNP-sektől?

Nem tartok. Szegeden nagyon tiszteletreméltó jobboldali értelmiség van, de a Fidesz itt soha sem volt erős, félévente leváltják egymást, nem is nagyon vagyok képben, hogy mi történik.

Tudta-e Ön?
  • Botka László 1973. február 21-én született Tiszaföldváron. Nős, felesége a Szegedi Tudományegyetem orvosi karán a tüdőgyógyászati tanszék orvosa, két gyermeke van. Jogi egyetemet végzett. Két ciklusban parlamenti képviselő, egy ciklusban Szeged polgármestere.
  • A korjegyző a parlament legfiatalabb képviselője, aki a korelnökkel - a legidősebb képviselő - vezeti az Országgyűlés munkáját a tisztségviselők megválasztásáig.
  • Az M5-ös Európa legdrágább pályája volt 2004 tavaszáig. A Kiskunfélegyháza-Budapest szakaszért több mint hatezer forintot kellett fizetni, amikor az állam és az AKA Rt. által kötött megállapodás lehetővé tette itt is az országos matrica használatát. A most átadott 46 kilométeres szakasz építése ezután kezdődött meg.
  • A húsz évesen Szolnok megyében megválasztott Burka Ilona baromfigondozó 1971-től 1974-ig volt képviselő.
  • A férfi vízilabda OBI-ben a Szeged a 4., a Szolnok a 7. helyen áll. A két csapat legközelebb december 17-én Szolnokon játszik egymás ellen.

A családi ebédek alatt téma a politika? Nem szoktak Önre és édesanyjára szólni a többiek, hogy most már fejezzék be?

Minden látszat ellenére egy normális család vagyunk. Családi ebédek vagy vacsorák alatt sokkal fontosabb kérdésekről, leginkább a két kis unoka dolgairól van szó. Egyébként a politika a családokat általában szétválasztja, nálunk ez fordítva történik, mert heti egy napot biztos, hogy találkozom édesanyámmal, aki pontosan előttem ül a parlamentben.

Tudja, hogy ki volt Burka Ilona?

Ki?

Burka Ilona.

Burka Ilona?

Ő minden idők legfiatalabb parlamenti képviselője, és 1994-ben Ön volt a második.

Mikor volt a legfiatalabb?

A hetvenes évek elején, baromfigondozó volt.

Na tessék, nem tudok versenyezni.

Hogyan emlékszik vissza első parlamenti munkanapjára 1994-ben?

Éppen betöltöttem a huszonegyedik évemet, amikor megválasztottak. Hamarabb fel kellett mennem, mert korjegyzőként volt dolgom. Farmerben és pólóban megérkeztem a parlament kapujához, akkor még nem is volt képviselői belépőm. Az ott álló kormányőr, mielőtt kérdezett volna valamit, közölte velem, hogy az őrezred új tagjainak a szomszéd ajtóban kell jelentkezniük.

Nyilván nem látott még 21 éves, 197 centiméter magasra nőtt parlamenti képviselőt.

Igen. Azóta eltelt tizenkét év és gondolom, hogy többé-kevésbé megszokták, hogy képviselő vagyok.

MSZP-sek előszeretettel támadják Orbán Viktort azzal, hogy a politikán kívül civil munkahelye nem volt. Ilyenkor meghúzza magát vagy igyekszik másról beszélni?

Négy évet voltam képviselő, négy évet a megyei közgyűlés alelnöke, közben megcsináltam a diplomát és a jogi szakvizsgát is, vagyis fontosnak tartom, hogy egy civil foglalkozása legyen az embernek. Ahogy halad előre a demokrácia, fel fog nőni egy politikai generáció. Én nem vagyok benne biztos, hogy egész életemben ezt akarom és ezt fogom csinálni.

Mi lenne, ha nem politikus lenne?

Úgy gondolom, hogy egészen jó ügyvéd lettem volna.

Medgyessy Péter vagy Horn Gyula?

Horn Gyula és Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc, és ebben a sorrendben. Mind a háromnak nagyon fontos szerepe volt abban, hogy a baloldal fejlődjön, Hornnak abban, hogy egyáltalán megmaradt, Medgyessy nélkül nem nyertük volna meg a legutóbbi választást, Gyurcsány Ferenc pedig olyan új színt, stílust, tartalmat hozott, amire én már nagyon vártam.

Mellúszás vagy gyorsúszás?

Mellúszás, vízilabdakapusként alapvetően ez volt az én műfajom. Gyorsúszásban csak a sprintszámokban voltam rettentően gyors, a magasságom több kartempó előnyt jelentett.

Szeged vagy Szolnok?

Egyértelműen Szeged. Nekem mindig is egyértelmű volt, hogy Szegeden fogok élni; a szüleim itt végeztek Szegeden és azért kerültek Szolnokra, mert a hetvenes években egy furcsa véletlen folytán Szolnok megyébe kaptak ösztöndíjat. Világos volt, ha kijárom a középiskolát, akkor Szegedre kerülök egyetemre.

Kinek drukkol egy Szeged-Szolnok pólómeccsen?

Kilencvennégy nyarán hagytam abba a versenyszerű vízilabdát, mert a képviselőség, az egyetem és a vízilabda már együtt túl sok volt. Évekig nem is tudtam megnézni egy vízilabdameccset sem, de természetszerűleg a Szegednek szurkolok, nagyon jó csapatunk van.

Nem szokták a szurkolók felelősségre vonni azért, hogy miért nincs egy normális futballcsapata városnak?

De, folyamatosan. Volt egy időszak, amikor telefirkálták a házfalakat, hogy "Botka! Focit akarunk!", néha most is. Ahogy lesz focicsapat és olyan szponzor, aki hozni akar és nem vinni - ilyen még nem volt az elmúlt években -, akkor a város mellé fog állni.

Mikor beszélt utoljára elődjével, a fideszes Bartha Lászlóval?

Nem nagyon van köztünk kommunikáció, a korábbi időszakban sem nagyon volt. Nem tudnám megmondani.

És ez normális állapot?

Nem normális állapot.