Magyar segítséget nem vettek igénybe

2001.10.07. 20:20
Magyarországon nem vezetnek be semmilyen különleges intézkedést az Afganisztán ellen megindított amerikai csapás kapcsán, az eddigi biztonsági készültség marad érvényben. Fodor Lajos vezérkari főnök tudatta, hogy az ország légterét nem vették igénybe az akcióban részt vevő gépek.
Magyarország nem vesz részt katonai akcióban, ahogy eddig is, politikai és diplomáciai támogatást nyújt az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek - mondta Horváth Gábor külügyi szóvivő az RTL Klub adásában. A szóvivő szavai szerint a magyar kormány támogatásáról biztosítja az amerikai akciót.

Nem repülnek amerikai gépek felettünk

Magyarország légterét eddig nem vették igénybe az Afganisztán elleni légicsapásban részt vevő repülőgépek - mondta Fodor Lajos vezérezredes, a honvédség vezérkari főnöke. Közölte: a Magyar Honvédség az Afganisztán ellen indult amerikai támadás kapcsán nem változtatott a szeptember 11-én, az Egyesült Államokban elkövetett terrorcselekmények után életbe léptetett biztonsági intézkedéseken: az objektumokat fokozottan őrzik, a légierő pedig készültségben van.

Minden a rendes kerékvágásban

Demeter Ervin titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerint Magyarországon az élet ugyanabban a normális kerékvágásban megy tovább, mint eddig, azt nem befolyásolja az Egyesült Államok Afganisztán ellen indított támadása. Közölte: a titkosszolgálati együttműködés intenzívebb szakaszba lép az ellencsapás megindítását követően. Demeter Ervin szerint várható volt, hogy az Egyesült Államok katonai erővel fellép a terroristák búvóhelye, Afganisztán ellen.

Hasonló értelemben fogalmazott a tárca nélküli miniszter politikai államtitkára, Simicskó István, aki hangsúlyozta, nemzetbiztonsági szempontból nincs szükség a korábban hozott biztonsági intézkedések megváltoztatására. Elmondta, hogy az Afganisztán elleni amerikai katonai akció magyarországi vonatkozásában a parlament korábbi döntése szerint kell eljárni.

Maradnak a biztonsági intézkedések

Az amerikai és brit erők Afganisztán elleni támadásától függetlenül a rendőrség továbbra is azokat a fokozott biztonsági intézkedéseket tartja fent, melyeket szeptember 11-e után rendeltek el. Változatlanul nagy erőkkel őrzik az amerikai és izraeli nagykövetséget, a különböző kiemelt diplomáciai objektumokat és kereskedelmi kirendeltségeket.

A Malév-járatok elindulnak

Nincs változás a légiközlekedésben és ezáltal Ferihegyen sem. A Malév menetrendjében egyelőre nincs változás, elindul minden esti járat, így a közel-keleti térségbe közlekedő gépek is, az utasoktól azt kérik, hogy másfél, két órával indulás előtt érkezzenek ki a repülőtérre - közölte Danks Emese, a légitársaság szóvivője.

Csurka: Egyenlőtlen felek között tört ki a háború

Mindenki őrizze meg gondolkodása függetlenségét, és távolítsa el magától az értelmetlen hisztériát - tanácsolta az Afganisztán ellen megindított csapás kapcsán Csurka István, a MIÉP elnöke. A politikus úgy fogalmazott, hogy egyenlőtlen felek között tört ki a háború, amelynek bizonyos a kimenetele, sok ezer ember fog meghalni. "A világ televízióiban és rádióiban pedig kitört a hisztéria" - jelentette ki a pártelnök.