Bod Péter Ákos, a jobboldal Bokrosa

2006.04.12. 15:02
Az Orbán Viktor által a miniszterelnökségre közös jobboldali jelöltként alkalmasnak tartott Bod Péter Ákos gazdaságról vallott nézetei ellentétben állnak a Fidesz programjában megfogalmazottakkal. Az Antall-kormány minisztere szerint az államháztartás rendbetételéhez és a 2010-es euróhoz elkerülhetetlenek a fájdalmas beavatkozások.

Bod Péter Ákos nem cáfolta azt az értesülést, hogy rá gondolt Orbán Viktor, amikor szerda délelőtti sajtótájékoztatóján egy MDF-hez közel álló politikus kormányfőjelöltségéről beszélt.

"A statisztikai adatok alapján hamis az az állítás is, hogy rosszabbul élünk" - mondta Bod Péter Ákos az MDF gazdaságpolitikai tanácsadójaként egyik választás előtti fellépésén a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén, utalva a Fidesz depressziókampányára. Az Antall-kormány egykori ipari és kereskedelmi minisztere a baloldali kormányt is bírálta.

#alt#
Bod Péter Ákos
(Forrás: Corvinus Egyetem)

A gazdasági növekedés szerinte nem olyan mértékű, hogy "megszabadítsa" az országot az államháztartási hiánytól és a foglalkoztatási problémáktól, a gazdaság korántsem dübörög annyira, mint azt a kormány szeretné elhitetni, a GDP 4 százalék körüli növekedésével az új EU-tagok között is inkább csak az alsó középmezőnybe tartozunk.

A fogorvosi beavatkozás is fájna

Bod Péter Ákos ugyanezen a rendezvényen arról beszélt, az a legkomolyabb probléma, hogy amíg a többi rendszerváltó, új EU-tagállam előbb elvégezte a gazdasági stabilizációt, és csak ezt követően tervezi a jóléti rendszerváltást, addig hazánkban ez fordítva történt, ráadásul a jóléti fordulatra költött pénzek nyomát sem látta.

Mi a megoldás a lehetséges miniszterelnök-jelölt, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője ("engem a magyar állam finanszíroz; nem nagyon jól") szerint? Konszolidálni kell az államháztartást, vagyis emelni az adókat, csökkenteni a kiadásokat. (Orbán Viktor a programjában az adók és járulékok csökkentését ígérte.) A rendezvényen a volt miniszter és jegybankelnök úgy emlékezett, a szintén jelen lévő Bokros Lajos a nevezetes csomagjával 400 milliárd forintot fogott meg a költségvetésnek, most viszont nyolcszáz milliárd forintnyi megtakarítás kellene az államháztartás rendbetételéhez és a 2010-es euróhoz.

Bod Péter Ákos szerint egy ilyen beavatkozás fájna, de ha az embert felkészítik a fájdalomra, akkor mégis tudomásul veszi. A Fidesz (és az MSZP) programjában szó sem volt fájdalmas gazdasági intézkedésekről.

Biológiai szükségletek

Bod Péter Ákosnak volt egy kijelentése, amely igazán ismertté tette. A taxisblokád idején ipari és kereskedelmi miniszterként tagja volt a kormány tárgyalódelegációjának. Az egyik megbeszélésen nagy feltűnést keltve így állt fel az asztaltól: "Minden embernek vannak biológiai szükségletei."

Az 1951. július 28-án született Bod Péter Ákos a politikába az Országos Tervhivatal kutatóintézetéből érkezett. 1989-ben részt vett az MDF gazdasági programjának összeállításában, és képviselte a pártot a Nemzeti Kerekasztal munkájában. Az 1990-es országgyűlési választásokon Veszprém megyei listás mandátumot szerez. 1990 áprilisa és 1991 decembere között ipari és kereskedelmi miniszter. 1991 és 1994 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke, majd a szocialista-szabad demokrata kormány nyomására lemondott.

A Horn-kormányt a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának tagjaként bekkelte ki, itt Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország gazdasági érdekeit képviselte. Orbán Viktor kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadója volt.

Az MDF-ből 1996-ban lépett át az Antall-kormány több volt tagjával együtt a Magyar Demokrata Néppártba. Onnan a közelmúltban tért vissza külső gazdaságpolitikai tanácsadóként az MDF-be.