Kamu kampánytervezet Orbán lejáratására

2005.06.14. 15:20
Okirat-hamisítás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Braun Róbert, a Gyurcsány-kormány áprilisban lemondott főtanácsadója. A napokban az Index egyik fórumán jelent meg egy háromoldalas, Braunnak tulajdonított "gyanúkampány"-tervezet, amely egy Orbán Viktor elleni kommunikációs offenzívát vázol fel. Braun szerint egyértelmű a provokációs szándék, hiszen a 2005. február 22-re datált levelet a közel egy évvel korábban megszűnt helyettes államtitkári posztján használt fejléces papírra applikálták rá.

A Magyarországon az ügynöklista miatt elhíresült angelfire.com tárhelyen jelent meg a napokban egy háromoldalas kommunikációs terv, amelyről hamarosan topik is indult az Index fórumán. A dokumentummásolatokon a Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának helyettes államtitkára fejléces papírján a kormányfő számára készült "gyanúkampány"-tervezet látható. A 2006-ig tartó Orbán-ellenes kommunikációs javaslatot kedden a hazai sajtó számos orgánumának is postázták.

Korábbi fejléc

A III. kerületi rendőrségen ismertetlen tettes ellen tett feljelentést okirat-hamisítás gyanújával Braun Róbert. A kormányfő korábbi politikai főtanácsadója az Indexnek azt mondta, ilyen iratot nem írt, sőt tudomása sincs arról, hogy ilyen készült volna. Braun véleménye szerint a papírok provokációs szándékkal készült hamisítványok: a 2005. február 22. dátummal ellátott iromány fejlécén ugyanis a Medgyessy-kormány idején viselt tisztsége látható, amely 2004 május 15.-én lemondással megszűnt. A volt kormányzati kommunikátor úgy vélekedett: a papírokat azzal a céllal készítették, hogy hiteltelenné tegyék mindazokat a lépéseket, amelyeket Orbán Viktor szőlőügyében tett és tenni fog az Országgyűlés.

A mozgósítóerő gyengítése

Az iktatószám és aláírás nélküli irat ismeretlen készítői azt írják, hogy "a választások szempontjából kulcsfontosságú stratégiai cél Orbán mozgósító erejének gyengítése, mely a Fidesz bázis elbizonytalanodását, s a szavazói kedv jelentős csökkentését eredményezheti". Orbán Viktor erkölcsi hitelességét az irat szerzői szerint a gyanúkampány kezdheti ki leginkább. Az irat szerint Orbán erkölcsi hitele három fő forrásból táplálkozik: politikai múltja, elhivatottsága, valamint példás családi élete. "A gyanúkampánynak e három területet kell célba vennie" - olvasható az áldokumentumban, amely azt javasolja, hogy három csapásirány legyen: a volt kormányfő is ügynök volt, aki milliárdos és diktátor a családjában.

Tulságosan autonóm

Az irat furcsasága, hogy az "Orbán a milliárdos" címszó alatt a szőlőügy után nyolc tétel közül másodikként Varga Tamásra, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadójára történik utalás, holott az irat keletkezésekor Varga még szökésben volt. A milliárdos áfacsalással vádolt Fidesz-közeli üzletember története akkor lett ismét ügy, amikor a holland rendőrség másfél hónappal később, április közelén letartóztatta. Az irat készítője szerint hatékony eszköz lehetne Orbán lejáratására állítólagos nőügyei felemlegetése, valamint azt is terjesztetné suttogó propagandával, hogy Orbán Viktor cigány származású. A dokumentumban egyébként felsorolják azt a három orgánumot, amely számításba jöhet a szőlőügy fejleményeinek megszellőztetésére, a felsorolásban, amely sajátos előnyei miatt az ÉS-t javasolja, az Index is szerepel, amelyről ezt írták: "előnye, hogy hiteles forrásnak számít, hátránya, hogy túlságosan autonóm nem lehet az MSZP, vagy a kormány felől kellően befolyásolni, plusz viszonylag kevés (sic) emberhez jut el".

Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője abszurditásnak nevezte a dokumentumban foglaltakat, mint mondta, amikor az állítólagos irat készült már régen kész volt a lap első cikke, ráadásul nem februárban, hanem decemberben kezdtek az üggyel foglalkozni.