Percekig ülésezett a brókerbizottság

2004.04.07. 17:34
Alig ötperces ülést tartott a parlament brókerbizottsága, kormánypárti képviselők még a napirendet sem fogadták el. A testület fideszes tagjai újra ellátogattak a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, hogy hozzájussanak Kulcsár Attila lehallgatási jegyzőkönyveihez. Az eredménytelen látogatás után Demeter bejelentette, amennyiben továbbra is elutasítják őket, bírósághoz fordulnak. Lamperth Mónika állásfoglalásában közölte, a jegyzőkönyvek nyilvánoságra jötte nehezítené a nyomozást.
A kormánypárti képviselők elutasították a brókerbizottság napirendi javaslatát, így immár harmadszor maradt el a testület ülése. A bizottságot tájékoztatta volna a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese Kulcsár Attila lehallgatott telefonbeszélgetéseiről, illetve tárgyaltak volna a szocialista Tóth Károly, a testület munkáját lezáró jelentés-tervezetéről. Tóth azonban a napirendi pontok felcserélését kérte, amit a testület fideszes elnöke házszabály-ellenenesnek ítélt, ezért nem szavaztatott róla. A kormánypárti képviselők erre nem szavazták meg a napirendet.

Nem hivatalosan vannak információk a jegyzőkönyvekről

A bizottság öt perces ülésének végén Demeter Ervin, Szíjjártó Péter és Répássy Róbert fideszes valamint Font Sándor MDF-es képviselő a sajtóval együtt ismét átvonult a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, ahol az ellenzéki képviselők kísérletet tettek Kulcsár Attila 595 lehallgatott telefonbeszélgetését rögzítő jegyzőkönyvek megtekintésére.

Tóth Károly a lehallgatási jegyzőkönyvekről az ülés után azt mondta: azokat magától Demeter Ervintől kellene elkérni. Szerinte ugyanis Demeternek megvannak az iratok, mivel a parlamentben idézett belőlük. A bizottság hivatalosan nem kapta meg a dokumentumokat, jelentette ki Tóth. Demeter viszont azt mondta, hogy neki két héttel ezelőtt megnézhetett néhány lehallgatási jegyzőkönyvet, innen voltak információi azok tartalmáról. Demeter levélben arról tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét, hogy nekik, mint a vizsgálóbizottság tagjainak, joguk van megismerni a dokumentumok tartalmát.

Joguk van megismerni, de mégsem láthatják az iratokat

A politikus felvetette a főigazgató büntetőjogi felelősségét is arra az esetre, ha megtagadnák az iratok megismertetését. Ennek ellenére a hivatal ismét megtagadta az ellenzékiektől az iratok megtekintését. A hivatal Tóth András államtitkárra hivatkozott, aki megtiltotta az iratok átadását, amíg az Országgyűlés elnöke nem foglal állást a kérdésben. Demeterék kérelemmel fordulnak a hivatalhoz, amelyre a törvény szerint nyolc napon belül kell válaszolnia a főigazgatónak. "A választól függően bírósági úton is érvényesíthetjük jogainkat" - jelentette ki a bizottság ellenzéki elnöke.

Lamperth: sértené a nyomozati munkát, ha nyilvánosságra kerülnének

Az úgynevezett brókerügyben keletkezett lehallgatási jegyzőkönyveknek a nyomozás befejezése előtti nyilvánosságra hozatala jelentősen sértené a folyamatban lévő nyomozati munka érdekeit. Ezt az állásfoglalását Lamperth Mónika belügyminiszter szerdán küldte meg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkárnak, közölte az MTI-vel a szolgálatok illetékese. A belügyminiszter az Salgó László orságos rendőrfőkapitánnyal is egyeztetett a kérdésben. Tóth András korábban közölte, a fideszes bizottsági tagok kéréséről írásbeli állásfoglalást kért Pol Péter főügyésztől és a belügyminisztertől is.

Mivel a Parlament a hét elején nem szavazta meg a bizottság működésének meghosszabbítását, a testület így már csak április 20-ig tevékenykedhet. Répássy Róbert az Indexnek elmondta, a jövő hétig elkészítik a bizottság munkáját lezáró jelentés-tervezetet. Megítélése szerint a bizottság nem tudta a K&H-ügy politikai szálait feltérképezni.