Őrizetben a brókerbotrány szír gyanúsítottja

2003.08.28. 18:11
Az elmúlt napokban külföldre szökött a brókerbotrányban érintett két szír férfi egyike, ugyanakkor a HavariaPress szerint a másik szírt őrizetbe vették. Mint az Index is beszámolt róla, a K&H Equitiestől eltűnt milliárdok egy részét a két szír férfi vette fel, egy éven át folyamatosan, készpénzben.
Elfogta és őrizetbe vette a rendőrség a brókerbotrányban pénzmosással gyanúsított két szír férfi egyikét, tudta meg a HavariaPress. A többmilliárdos pénzmosással gyanúsított férfi ugyancsak szír társa az elmúlt napokban külföldre szökött, ellene a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség szerdán ügyészi elfogatóparancsot adott ki.

Gyanúsítotti kihallgatás

Mint ismert, az ügyet vizsgáló Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozói kedden még azt állították az újságíróknak, hogy mind a két szír férfi Magyarországon tartózkodik. Az őrizetbe vett szírt a K&H Equities Rt.-nél kipattant tízmilliárdos nagyságrendű sikkasztási és pénzmosási botrány miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség már kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását is.

A PSZÁF tette a feljelentést

Amint az Index elsőként beszámolt róla, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a múlt héten tett feljelentést a a feltételezett pénzmosási ügyben. A Szász Károly által jegyzett feljelentés szokatlannak nevezi két szír állampolgár nagy összegű és gyakori tranzakcióit, amelyekben összesen 6,2 milliárd forint vándorolt a K&H Equities-ügyből már ismert Montrade és a Balmoral offshore cégektől Abdo Mahmoud és El Abed Hasan számláira.

Gyakran készpénzben

Az Inter-Európa Banknál és az OTP-nél vezetett számlákra mindig ugyanazok a cégek utaltak hiteltörlesztés, valamint értékpapír-tranzakció címén több tízmilliós, esetenként százmilliós tételeket. A pénzintézetekben Abdo Mahmoud és El Abed Hasan gyakran készpénzben vette fel az utalásokat. A rendőrség a feljelentés kiszivárogtatása után közölte, hogy kevés a PSZÁF feljelentése újdonságot tartalmazott, mert az információk jó része már amúgy is birtokukban volt. Az üggyel kapcsolatban az Inter-Európa Bank is megszólalt, jelezve, hogy a szokatlan pénzmozgásokat a pénzintézet is jelezte a rendőrségnek, de onnan rendre azt a jelzést kapták, hogy nem merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja.