Össznépi felháborodás a meleg vigalmi negyed miatt

2005.03.23. 16:40
A hatóságok és a panaszos lakók között közvetített szerdán a Belgrád rakpart 9-es számú ház ügyében Steiner Pál, az V. kerület polgármestere, aki leszögezte, nem lesz vigalmi negyed a Capella bár környékén. A vilgárököség részét képező épületre engedély nélkül épített szintek ügyében még nem döntöttek a hatóságok, de a lakók gyorsíthatnak az eljáráson.

"Minden törvényes eszközt vessenek be annak érdekében, hogy az engedély nélküli építkezés ne keserítse tovább a Belgrád rakparton lakók életét" - kérte Steiner Pál V. kerületi MSZP-s polgármester a hatóságok képviselőitől azon a nyilvános szerdai egyeztetésen, amelyet a Belgrád rakpart 9. szám alatti elhíresült engedély nélküli építkezés miatt hívott össze március 23-án, szerdán.

Nem akarnak vigalmi negyedet

A Belgrád rakpart 9-es számú ház azé a Birta László nevű vállalkozóé, aki a melegek körében népszerű mulatóhelyet, a Capellát is üzemelteti. Az Első Magyar Meleg Alapítvány képviselője a környék lakói szerint "meleg vigalmi negyed" kialakítására törekszik.

Steiner a lakók aggodalmaira válaszolva elmondta: a vigalmi negyed létrehozásáról szóló híresztelések alaptalanok, ugyanis az V. kerületben kizárólag a védett övezet jellegnek és a törvényes előírásoknak megfelelő szórakozóhelyek működhetnek

Engedély nélkül építkezett

A házzal azonban nem ezért foglalkoznak a hatóságok, hanem mert Birta engedély nélkül húzott a rakpart részeként a világörökséget képező, 1895-ben épült házra három emeletet, lefedte udvarát, és mélyítette pincéjét. Az V. kerületi hatóságok ugyan felléptek a vállalkozó ellen, ám Birta elfogultságot jelentett be, így az ügyet a VII. kerület hatáskörébe helyezte át a közigazgatási hivatal.

A VII. kerületi szakértők úgy döntöttek, az udvari bővítményeket le kell bontani, az emeletráépítést azonban csak részlegesen kell visszabontani, mivel az V. kerület rendeletben döntött arról, hogy a rakparton a szintek számát lehet növelni. Így csak a szerkezeti vizsgán kell átmenniük az új emeleteknek a szakhatóság előtt.

A környéken több ingatlannal is rendelkező Birta ellen több per is indult. Az egyiket, ami 160 millió forintos kártérítési igényről szól, a 9-es számú házban 25 százalékot tulajdonló Épkar Rt. indította, amely birtokvédelmi eljárást is kezdeményezett Birta és az érdekeltségébe tartozó Kabarett Bt. ellen.

Kampánytéma

A szerdai megbeszélésen annyi érdemleges történt, hogy a közigazgatási hivatal arra kérte a lakókat, azonnali végrehajtási kérelmet nyújtsanak be, így ugyanis a vállalkozó fellebbezése ellenére lehet az esetleges végrehajtást (például a hatósági lebontást) megindítani.

A Belgrád rakparti ügy akár a 2006-os választásokra készülő V. kerület egyik kampánytémája lehet: a HVG múlt heti számában beszámol arról, hogy az ügyben először fideszes képviselők mozdultak meg, február végén az MSZP-s Steiner kihívója, a fideszes Rogán Antal tett ígéretet arra, hogy leállítja a kerületben folyó engedély nélküli építkezéseket, szerdán pedig személyesen Steiner Pál látogatott ki a helyszínre, hogy találkozzon a panaszosokkal.

Birta László, mint azt a HVG-nek elmondta, addig nem kíván nyilakozni, míg az ellene indult perekben jogerős, számára kedvező döntések nem születnek.