Hétfőn lebénul Budapest

2008.04.06. 18:46
Ha teheti, csendesen káromkodjon, hétfőn nehéz lesz munkába, iskolába, látogatóba menni a fővárosban és környékén. Nem fognak járni a metrók, buszok, villamosok, de még a vonatok jó része sem. Ha van biciklije, pattanjon rá, és tekerjen, ha a közelben lesz dolga, sétáljon egyet! A diákoknak nem kell igazolást vinniük a hétfői hiányzásról, de általános iskolai szünet nem lesz. A kórházak az ügyelet meghosszabbításával próbálják átvészelni a hétfőt.

Visszautasították a BKV-vezetés legutolsó ajánlatát a szakszervezetek a vasárnapi tárgyaláson, így már biztos, hogy lesz BKV-sztrájk hétfőn.

A BKV-vezetés nem fogadta el a szakszervezetek által felajánlott elégséges szolgáltatásra tett javaslatát, miszerint nappal az éjszakai járatok közlekednének, vagyis várhatóan egyetlen BKV-járat sem fog elindulni hétfőn hajnalban.

A BKV alvállalkozóinak járatai járni fognak

Buszok: 13-113-113A, 14, 30, 41, 41GY, 50, 58, 87-87A-187, 88, 114, 120, 147, 150, 170GY, 250.
Trolipótlók: 83
Villamospótlók: 2, 47-49

A sztrájk egészen 13 óráig tart majd, a dolgozók ezután veszik fel a munkát, várhatóan csak a délutáni, esti órákban állhat helyre a budapesti tömegközlekedés teljesen.

Mint Nemes Gábor, a Cinasz szakszervezet vezetője az Indexnek elmondta, a BKV nem készített újabb javaslatot a szombati két verzió óta, a vasárnapi tárgyalásra a második ajánlatot terjesztették a szakszervezetisek elé.

Eszerint a BKV-vezetés lemond a 300 fős létszámleépítésről, és ígéretet tesz a csődközeli helyzetben lévő BKV finanszírozási gondjainak megoldására, cserébe viszont augusztus 31-ig sztrájkmoratóriumra kötelezné a dolgozókat. Ha a finanszírozási gondok megoldódnak, akkor a szakszervezeteknek 2010 december 31-ig tartaniuk kellene tartani magukat a moratóriumhoz. Ezt a szakszervezetek nem fogadták el.

A vasutasok is sztrájkolnak

Mint sejteni lehetett, a MÁV egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a VDSZSZ is sztrájkot hirdetett hétfőre. Ez azt jelenti - az eddigi tapasztalatok alapján -, hogy a fővárosi fejpályaudvarok közlekedése is lebénul hétfőn, kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés. A VDSZSZ követeléseiről bővebben. Úgy tudjuk, a MÁV Start megpróbálja, hogy az elővárosi vonalakon legalább egy-két szerelvény elinduljon.

A Nyugat-Magyarországon közlekedő GYSEV vonatai járni fognak, így Szombathelyt, Sopront és Győrt nem fogja súlyosan érinteni a vasutas sztrájk.

A fővárosba így csak a volántársaságok fognak közlekedni. Várhatóan óriási zsúfoltság lesz a fővárosi közutakon, mivel nagyobb távolságokat csak autóval, taxival lehet majd megtenni. Ha van biciklije, pattanjon rá, és tekerjen, ha a közelben lesz dolga, sétáljon egyet!

A nehéz közlekedés miatt több iskolában szünet lesz, mivel a távolban lakó tanárok és diákok sem tudnak biztosan bejutni az iskolákba. A fővárosi tulajdonú iskolákban (szakközépiskolákban és gimnáziumokban) sem lesz általános tanítási szünet, az intézmények maguk dönthetnek arról, szünetet rendelnek-e el hétfőn. Igazolást a diákoknak nem kell vinni. (Bővebben)

A fővárosi kórházak az éjszakai ügyelet meghosszabbításával próbálják átvészelni a közlekedési káoszt, legfeljebb olyan műtétek maradhatnak el, amiket kockázat nélkül lehet másnap is elvégezni, közölte az Indexszel Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke.