A kormány hajlandó tárgyalni Demszkyékkel a BKV-ról

2008.04.17. 16:56
Az illetékes tárcák egy nap felkészülést kérnek, és hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni Demszky Gábor főpolgármesterrel, hogy kisüssék, hogyan oldják meg a csődközelbe került BKV helyzetét.

A kormányzat akár már a hétvégén hajlandó egyeztetni a BKV helyzetének rendezéséről a főváros vezetőivel, azaz pozitívan áll Demszky Gábor főpolgármester tárgyalási javaslatához, közölte Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

Arra kérik a főpolgármestert, hogy juttassa el azokat a főbb témákat, amelyekben tárgyalni akar, és az illetékes tárcák államtitkárai - egy nap felkészülési idő után - vállalják, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek.

A kormányzatot a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárai képviselik majd a tárgyaláson. Már a hétvégén elkezdődhetnek a BKV gazdasági helyzetéről szóló tárgyalások.

Még csütörtökön megküldi konkrét javaslatait a fővárosi önkormányzat a pénzügyminiszternek arról, hogy szerinte milyen módon tudna az állam nagyobb részt vállalni a BKV finanszírozásából, jelentette be Demszky Gábor csütörtökön újságírók előtt.

A kormány képviselőivel a pénteki BKV-sztrájk után, már szombaton tárgyalnak a cég helyzetének rendezési lehetőségeiről. A főpolgármester megerősítette, hogy lényegében a korábbi 18 milliárd forintos javaslatukat nyújtják be ismét.

A fővárosi vezetők kérését eddig Veres János és Gyurcsány Ferenc határozottan elutasították, mondván a főváros vezetése a felelős azért, hogy nem tudták átalakítani a BKV, hogy egy működőképes cég váljék belőle.