Sitt állja el a Gellért-hegyi kristálybarlang bejáratát

2007.10.27. 16:29
Egy luxusvilla építése miatt sittel torlaszolták el a Gellért-hegy tövében található, nemrégiben felfedezett kristálybarlangot, amit a barlangkutató szerint máshol világszenzációként kezelnének, értesült az Infó rádió.

Adamkó Péter a rádiónak elmondta, hogy a Citadella alatt, egy luxusvilla építése közbe feltárt kristálybarlang bejáratát az építők 8-10 méteres magasságban sittel torlaszolták el.

Fotó: Adamkó Péter, forrás: Infó rádió

Az építkezéshez ezután csak úgy kapott engedélyt a kivitelező, ha a kutatók számára 24 órás bejárást biztosítanak, ez azonban nem történt meg. A barlangkutató elmondta, azt sem tudják, milyen mértékben károsodott a barlang, mert nem tudnak bejutni.

Adamkó Péter szerint, ha a barlangot tönkretették, az kimeríti a természetvédelmi bűncselekmény fogalmát.

Az Infó rádió úgy tudja, az építkezést először az építési hatóság leállíttatta, az építtető azonban elfogultságot jelentett a budavári önkormányzat ellen, ezután az ügyet a VII. kerületi építési hatósághoz utalta a közigazgatási hivatal.

A barlangkutató a rádiónak elmondta, nem érti, hogy egy hegyvidéki építkezés ügyében hogyan dönthetett egy olyan kerület, ahol nem járatosak ilyen kérdésekben.