Sokat fog szerepelni

Mi a közös Deutsch Tamásban és Gyurcsány Ferencben? Mi nem? Hányszor szokik le egy férfi a dohányzásról, és ügynök volt-e Szita Károly? Azonnali kérdések a Fidesz-kormány sportminiszteréhez, akinek neve még főpolgármeser-jelöltként is felmerült.

Ön szerint melyik vasárnapi buli sikerült jobban, az MSZP-é vagy a Fideszé?

Én csak a Fidesz-rendezvényen voltam, olyan buliról, amin nem voltam, nem szoktam nyilatkozni. A Fideszé jól sikerült.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

De azért utánanézett, mi történt a szocialistáknál, nem?

Nem. Csak az újságokban láttam róla képet, de nem követtem.

Pedig vasárnap este még közleményben is tiltakozott Hiller István beszéde miatt.

A dolgomat végeztem.

Jóban Rosszban vagy Barátok közt vagy Szomszédok?

A Jóban Rosszban-ból még egy részt sem láttam, a Barátok közt-ből igen, de nem vagyok függő, a Szomszédok-at annak idején néztük, sokat drukkoltunk mindenkinek.

Kik voltak a kedvencei?

Kulka János és Bajor Imre vagyis Oli úr.

TV2 vagy RTL Klub?

Inkább a tematikus csatornákat szeretem, a sportcsatornákat.

Újpest vagy Fradi?

MTK.

Mi volt az utolsó focimeccs, amit látott?

Amit végignéztem, a magyar-svéd volt.

Indul-e 2006-ban a főpolgármesteri címért?

Lesz a Fidesznek főpolgármester-jelöltje, de hogy ki, azt még nem tudjuk.

Mikor?

A parlamenti választásokat követően.

De azért nevek már vannak, nem?

Igen, a sajtóban előforduló találgatások közül nem volt olyan, ami minden alapot nélkülözött volna. Hála az égnek, 3-4-5 ember is úgy jön szóba, hogy nem kapnak a fejükhöz, hogy itt micsoda dilettánsokban gondolkodik a Fidesz. Schmitt Pál, Pokorni Zoltán, Barsiné Pataki Etelka, az én személyem, illetve Cselovszki Zoltáné is felmerült.

Borókai Gábor?

Ő nem politikus. Ez a találgatás kategóriáján belül is a találgatás kategóriája. Ahogy a sajtóban, a Fideszen belül is ezek az emberek szóba jöttek, meg mások is.

Elégedett a fővárosi fideszes ellenzék munkájával?

Szerintem javuló, de ez 2006 októberében dől el. Ha egyébként valaki bármilyen jó ellenzéki is, négy év után újra megkapja az ellenzéki szerepet, akkor azért mégsem volt olyan jó ellenzéki.

Tudta-e ön?
  • Deutsch Tamás 1966-ban Budapesten született, két házasságából négy gyermeke van. 1986-1998 között tanult az ELTE jogi karán, de diplomát csak 1999-ben szerzett, ezért az Orbán-kormány sportminisztériuma csak a választások után, januárban állhatott fel. A Fidesz alapítója, egészen 2003-ig meghatározó politikusa, ekkor háttérbe szorul, előbb a fővárosi ellenzék vezetését adja át Kupper Andrásnak, majd megválik a párt budapesti elnöki posztjától, és parlamenti alelnökként folytatja.
  • A házi mikrofont eddig 3434-szer emelte szájához - szolg. közl., de képviselőként mindössze 38-szor szólalt fel ebben a ciklusban, legutóbb Gyurcsány Ferenc vagyongyarapodását vette célba rendhagyó módon mesei formában a 44 éves Gy.-ről, aki luxususzodákat építtetett cégével.
  • Deutsch Tamásnak éppen miniszterségére esett félrelépési botránya, amikor 2000 májusában világra jött fia, aki nem akkori feleségétől, Fesszer Krisztinától, hanem az országimázsos programszervező Urr Anitától született. Deutsch nem vált el, később visszaköltözött feleségéhez. A politikus jelenleg hat gyereket, köztük négy sajátot (3 fiú, 1 lány) nevel, idén nagy titokban házasodott meg második feleségével, a miniszterlány Für Ágnessel, miután az előzőtől tavaly elvált.
  • Garabits Károly idén nyáron lett alelnök a Fidesz erzsébetvárosi szervezetében. A technikumot végzett focista '94-ben lesz Filló Pál (MSZP) segítségével képviselő, 42 évesen szerez ingatlanmenedzser-diplomát, tudását a VII. kerületi vagyonkezelő igazgatójaként gyarapítja. 1996-ban szakít a szocikkal, 1998-ban az Együtt Erzsébetvárosért Egyesület elnökeként kerül ismét a kerületi képviselők közé, de 2002-ben nem jut be. Ezért próbálkozik 2006-ban a Fideszben, és Deutsch ajánlásával rögtön alelnök lesz. Új pártjáról korábban azt tartotta "közpénzekből alakította ki saját klientúráját". A HVG-interjúban Garabits Károly az fb-tagságot említi az MSZP-vel való szakítás okaként.
  • Ahány drogfilm, annyiféle nézőpont. Bár egy 8-9 éves kölyköt valószínűleg elrémisztene az alapvetően vicces, de a hallucinogének természetét hűen ábrázoló Félelem és reszketés Las Vegasban is, a sötét oldalt mindenképpen a Trainspotting, de leginkább a Rekviem egy álomért mutatja be. A kedves kábítószerezők a How High-ban vagy A nagy Lebowskiban tűnnek fel, nyilván azért, mert itt füvet fogyasztanak a vígjátéki hősök. A gazdagok kokainos világát A sebhelyesarcú vagy a Boogie Nights eleveníti fel, a szipusokról szinte csak dokumentumfilmek készülnek, a partidrogok jó oldaláról a videoklipek beszélnek. Ezek a filmek kiskorúaknak csak szülői felügyelet mellett ajánlottak!
  • Krakus Péter fedőnéven több jelentés is született a III/II-es ügyosztályon, derült ki az év elején kutathatóvá vált jelentésekből és egy előkerült beszervezési kartonból. Az adatokból kitűnt, hogy a jelentéseket készítő titkos megbízott Szita Károly Kaposvár jelenlegi polgármestere. Szita tagadta a vádakat, de igazolni, nem igazolta magát, a sajtóban róla leírt állítások miatt is csak államtitoksértésért tett feljelentést korábbi fenyegetőzései ellenére. Részletek.
  • A Lance Armstrong-féle sárga karkötő sikere világméretűvé vált két év alatt. A biciklista által kitalált program lényege, hogy a karkötő ára (1 dollár) egy gyermekrák-alapítvány számlájára kerül. A karkötőzés akkora divat lett, hogy ma már Magyarországon is karkötődömping van, a legtöbbjük azonban nem támogat senkit, pusztán a gyártót és a kereskedőt, valószínűleg Deutsché is ilyen lehet. A Fidesz mindenestre rendszersítette a nemzeti színű karkötőt politikusain, akárcsak az SZDSZ, ahol a kék a divat.

Maradva Budapestnél: A nem annyira baloldali Heti Válasz is azt a címet adta Garabits Károly VII. kerületi Fideszbe való felvételéről szóló cikkének, hogy "A pénz beszél?" Vagyis azt sugallta, hogy azért lehet az ex-MSZP-snek pozíciója, mert bevásárolta magát.

Ez hülyeség. Amikor egy akármilyen párttagsággal rendelkező jobboldali ember bal felé fordul, akkor helyes volt az irányváltása, ha egy bal oldali jobbra fordul, akkor valami disznóságnak kell lennie. Miért nem lehet ugyanannyi erénye valakinek, ha előtte az MSZP felé tájékozódott, de aztán csalódott? Meg kell kérdezni őt, mi baja lett az MSZP-vel.

Ezt a HVG megkérdezte, amire azt válaszolta, hogy nem kapott meg tőlük egy felügyelőbizottsági posztot.

Azért összetettebb a helyzet, én is olvastam az interjút, azért ennél többet mondott.

Mint a VII. kerületi Fidesz elnökének jó az együttműködése vele?

120-140 tag van a szervezetben, ő az öt elnökségi tag közül az egyik. A VII. kerületben két választókerület van, az egyik tisztán VII. kerületi, ebben Kecskés Gusztáv indul. Garabits az ő kampányfőnökeként dolgozik, nagyon jó szervező, jól fogja össze a csapatot, ezzel segít nem mással.

Mi volt az utolsó dolog, amivel megkeresték a kerületben?

Hogy mi van a Garay téri építkezéssel.

És mi van vele?

Azt látom, hogy nyúlik mint a rétestészta az építés ideje. Jó dolog, hogy modern piac és lakások épülnek, de egy kicsit guzmissá vált a helyzet, és elég nagy helyi polémia folyik erről.

Mi sem értettük, hogy az elején 5 milliárdos beruházás miért lesz egyre nagyobb, 10, majd 15 milliárdos.

Forintra, fillére pontosan ezt nem látom át. De ha semmi disznóság sincs az ügyben, akkor is sokak számára ez a látszat keletkezik. Háromszorosára nőtt a beruházás...

[Vastaps hallatszik a Deutsch irodájából nyíló ajtó mögül.]

A költségvetési bizottság ülésezik a szomszédban.

És ilyen nagy taps szokott lenni?

Nem tudom, a Varga Misi biztos jól vezeti az ülést.

[Nevet, mi közben észrevesszük, hogy csuklóján a manapság oly divatos plasztik karkötők nemzeti színű változata fityeg.]

Ez milyen karkötő?

I love Hungary. [Szeretem Magyarországot] Egy Mol benzinkútnál vásároltam az adózott jövedelmemből.

Mennyibe került?

Nem emlékszem rá, kettőt vettem, a feleségemnek is egyet.

Ő hordja a mellrákszűrésre szólító rózsaszínű fajtát, amit csak szocialista politikusok viselnek?

Nem, ezt hordja. Ez is hülyeség, hogy ebből miért kell pártügyet csinálni. Ráadásul Dávid Ibolyán is van. Teljesen normális. Amikor Nancy Goodman Brinker volt a nagykövet, akkor indult ez a karkötődivat az egészség hídja nevű rendezvénnyel, mint sportminiszter ebben én is részt vettem.

Ez a karkötőmánia valami hasznos dolog?

Nekem tetszik. Lance Armstrong kezdte el, az egydolláros bevételt egy gyermekrák-ellenes alapítvány kapja. Ma az ember bemegy egy benzinkúthoz, 445 félét talál. Nemes célt szolgálót, vicceset egyaránt.

A nemzeti színű milyen célt szolgál?

Nem tudom, csak tetszett. Jó ötletnek láttam.

Még mindig a vagyonbevallásában évek óta szereplő Suzuki Wagon R+-t használja?

Nem, azt az első feleségem mamája használja a gyerekek szállítására. De az az én autóm.

Milyen autót használ?

Egy Volkswagen Passatot, a szolgálati autót.

Ezt mikor szerezték be?

A ciklusváltáskor kaptak a parlamenti alelnökök új autót. Akkor a Szájer Józsi volt az alelnök, én tőle örököltem a dolgozószobát, az íróasztalt és a Passatot is.

Nagyobb, mint a miniszteri szobája volt?

Nagyobb, másfélszer akkora. Nagyon szép ez a szoba is, mint a parlament főemeleti irodái általában. Kevesen tudják, hogy a Hold utcai minisztériumi épület volt valaha a Magyar Nemzeti Bank elnökének, akkori nevén kormányzójának a szolgálati palotája. Egy földalatti alagút vezetett át a bank épületébe. Ma már ez nem így van, pedig a sanyarú sportminisztériumi költségvetést ki lehetett volna pótolni.

Nemcsak az a közös önben és Gyurcsány Ferencben, hogy mindketten sportminiszterek voltak, hanem...

Hogy én is miniszterelnök leszek? Köszönöm szépen, de maradnék a parlamenti alelnökségnél.

Így képzeli el magát egy 2006-os választási győzelem után?

Majd meglátjuk.

Melyik tárcát szeretné?

Azt szeretném, ha a Fidesz megnyerné a választásokat.

Vissza Gyurcsány Ferenchez. Arra gondoltunk, hogy a sportminiszterség mellett ön is elvált férfi. Hasonló alkatok? Vagy nem tekinti magát notórius házasságkötőnek?

Ma Magyarországon sajnos minden második házasság válással végződik. A házasodók az első felébe akarnak tartozni, én is azt hittem magamról, de 15 év után elváltunk egymástól. Így alakult.

Mit vett utoljára felesége születésnapjára?

[Hosszan gondolkodik.] Ékszert.

Hogy áll az ügyészségi bejelentés sorsa, amit Gyurcsány cégének ingatlanügyei miatt tett?

Múlt hét szerdán adtam be, vizsgálják. Két bejelentés egyébként, az egyik a Szalay utcai ingatlannal, a másik a Fittelina Kft.-val összefüggő ügyek. Én úgy látom, hogy itt büntető, illetve polgári jogi normákba ütköző magatartásról van szó.

Azt nyilatkozta a Fidesz-frakció honlapjának, hogy legutóbbi napirend előtti felszólalásával lényegében visszakerült a politika élvonalába. Korábban Szijjártó Péternek a hobbija volt a feljelentés, ha ez az élvonal, mi történik a mellőzöttekkel?

A sajtó azt tekinti élvonalbeli politikusnak, aki sokat szerepel. Az tény, hogy az elmúlt két évben én eggyel vagy kettővel hátrébb léptem. Ha úgy tetszik, ez most véget ért. Ez persze nem azt jelenti, hogy az eltelt időben kikerültem volna a Fidesz döntéshozói köréből.

Nem rossz ez, hogy a politika a hatóságok előtt zajlik? Ennek ön is megitta a levét, amikor a Medgyessy-kormány a sportminiszteri tevékenységéből próbált boszorkányüldözést csinálni, és feljelentést tettek.

Ha a politikai vitát büntetőjogi alapokon akarják eldönteni, az abszurd. Vannak azonban íratlan szabályok, nem csak a jog mondhatja meg, mi a helyes, helytelen, vannak erkölcsi, morális normák. Az elmúlt 15 évben ezek száma a nulla felé közelít, ez nem jó.

A bizottság feladata akkor egyfajta morális számonkérés?

A morális szót nem mondanám. A parlamenti vizsgálóbizottságok szereptévesztésben vannak, mert ezek szerte a világban politikai felelősséget vizsgálnak, ami morális, etikai kérdés. Jogi felelősséget a hatóságok vizsgálnak. Sajnos a bizottságok a jogi felelősség vizsgálatának irányába mentek el, ez rossz. Nem azért, mert a bizottsági tagok rosszul gondolkodnak, hanem a közösségi értékítélet megy el rossz irányba. Az, hogy valaki politikailag felelős, csak legyint [Utánozza a mozdulatot]: "Jóóó, hát persze..."

Mintha ugyanez lenne a helyzet az ügynökmúltak kezelésében is. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy ügynök volt, de ezt ezerszer letagadja, akkor a történet itt véget ért, nincs ítélet, sem politikai, sem etikai, sem semmilyen. Nem?

Nem, nincs.

Akkor beszéljünk konkrétan Szita Károlyról (Fidesz), aki egyszerűen letagadta. Ön szerint ügynök volt, vagy nem?

Az egész ügynökügy 1990-től kezdve a feje tetejére állt. Olyan személyes sorsok közé tesznek egyenlőségjelet, amik közé nem lehetne. Volt egy gonosz rendszer, amit valakik működtettek. Voltak emberek akik, kényszernek engedtek és voltak, akik a bennük lévő gonosznak, karriervágynak engedve vettek részt az egészben. Iszonyú morális relativizmus van. Értelmes tisztázás, hát... szinte alig képzelhető el.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Tegnap [Vasárnap] vásároltam ajándékba a lányunk születésnapjára az új Robbie Williams cédét, meg a Dire Straitset. Az előbbit ő szereti, a másodikat én.

És hallgatja a Dire Straitset? Hány éves?

Késő este jött haza, még nem, de meg fogja. 18 éves.

Utolsó könyv?

Amit vásároltam?

Amit olvasott. Vásárolni könnyebb, mint olvasni.

Az ember tragédiája.

Még érettségire?

Nem, most újra a kezembe került.

Melyik szín a kedvence?

Olyan nincs, de a falansztert nem szeretem. Az engem kicsit nyomaszt.

Mit szeret legjobban a parlamentben?

Szívdobogtató ide bejönni. Szentimentális alkat vagyok. Itt sok minden megérinti az embert, a magyar történelem szép, vagy kevésbé szép oldalaira tartozó emberek fordultak meg itt. Életemben nem gondoltam volna, hogy miniszterként a patkó legelső sorában fogok ülni. Kebeldagasztó érzés, na.

Mit szeret az alelnöki munkában a legjobban?

A házszabály világos rendjét, amit - sértődés ne essék - a parlamenti képviselők 90 százaléka nem ismer. A levezető elnök mindennapi feladata, a felszólalók nevének beolvasása tényleg nem jelent nagy szellemi igénybevételt, de a ház működésének betartatása izgalmas feladat.

Az jó érzés, amikor valakit rendre lehet utasítani?

Nem, hanem az a fontos, hogy észrevegye az ember, ha erre van szükség.

Legutóbb azt láttuk, amint a belügyminisztert, Lamperth Mónikát lefotózó Dorkota Lajost (Fidesz) utasította helyre.

Persze. Bár vannak rossz kivételek, de mind a négy ciklusban a mindenkori elnökök, alelnökök pártsemlegesek maradtak.

Ki a kedvenc politikus a kormányoldalról?

Én nagyon kedvelem Kuncze Gábor humorát, szeretem a Jánosi Györgynek a higgadtságát, vannak olyan szocialista politikusok, akik láthatóan nagyon felkészült emberek. Nagyon sokat tanul az ember az agrárügyektől kezdve a szakképzésig.

Mivel mérgezi magát?

Dohányoztam 30 éves koromig és két éve újra dohányzom.

Miért?

Így alakult. Egy igazi férfi életében nem csak egyszer szokik le.

Nem az a bizonyos hátrahúzódás volt az ok? Vagy az idegesség?

Sokkal nyugodtabb vagyok azóta, de nem, ennél sokkal prózaibb oka volt. 1993-ban jártam először az Egyesült Államokban. Aztán két évvel ezelőtt nyáron újra turistaként voltam ott, és akkor a régi szép emlékekre egy-egy szál cigarettára rágyújtottam. Mire hazajöttem, újra dohányoztam.

Nem az Egyesült Államokban üldözik tűzzel-vassal a dohányosokat?

Ez egy legenda. A dohányos élete nem New Yorkban, hanem Rómában a nehéz, ahol a legszigorúbb a szabályozás.

Illegális szerek akkor sohasem jutottak a szervezetébe?

Amit kamaszkorban csínytevésként ki lehet próbálni, azt kipróbáltam. Voltam részeg, de úgy alakult az életem, hogy soha semmit. Még azt se tudom elmondani, amit Bill Clinton a marihuánás cigarettáról, hogy egyszer egy buliban, de nem tüdőzte le. Én még eddig sem jutottam el. Hogy miért? Nem tudom. 8-9 éves lehettem, egy idióta NSZK-film volt a tévében, és a filmben valaki kábítószeres állapotban volt, a kamera szörnyű rosszullétet mutatott. Valahogy ez lehetett bennem.

Visszatartotta a filmélmény?

Igen. Azt teljes, nyugodt szívvel, saját magam személyes példáját említve kijelenthetem, hogy sok mindent ki lehet próbálni, de van egy-két dolog, amit nem szabad. A kábítószer ezek közé tartozik.

Bor vagy sör?

Ma már inkább bor.

Fehér vagy vörös?

Rosé, leginkább.

Oroszlán Szonja vagy Epres Panni?

Oroszlán Szonja.

Ismeri őt?

Igen, egyszer egy fogadáson hat méter távolságban találkoztam Oroszlán Szonjával, mondtam, szervusz, szóval ilyen mély ismeretségünk van. Személyesen még szebb volt, mint filmen láttam.

Horvát tengerpart vagy Balaton?

A horvát tengerparton még nem voltam, a szlovénon már igen. Inkább Balaton, ott is inkább az északi part.

Ha feltalálnák az időgépet és csak egyszer utazhatna vele, hova menne?

'54-es labdarúgó-vb-döntő. Hátha megváltozna az eredmény.

Mikor volt utoljára női ruhában?

Nem emlékszem, hogy az elmúlt 39 évben lettem volna. Nem állítom, hogy soha nem fordulhat elő hülyéskedés keretében.