Gergényi átvette Demszkytől a Budapestért Díjat

2006.11.17. 14:40
Néhány tüntető ellenkezése mellett pénteken Gergényi Péter átvehette a Budapestért Díjat. A közgyűlés ünnepi ülésén a többi között Bacsó Péter, Hankiss Elemér és Sajdik Ferenc kapott díszpolgári elismerést. Tarlós utáct nevezne el Puskás Ferencről, noha ezt nem lehet.

25-en kaptak Budapestért Díjat a Fővárosi közgyűlés pénteki, ünnepi ülésén, köztük Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány, aki egyúttal a Budapest Közbiztonságáért Emlékérmet is átvehette Demszky Gábor főpolgármestertől.

Az indoklás szerint a főkapitány "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért" kapta az elismerést, pár nappal azután, hogy mégsem vonul nyugdíjba.

Demszky Gábor korábban személyesen kérte Gergényi Péter rendőrfőkapitányt, maradjon hivatalában, levélben is fordult a miniszterelnökhöz, hogy ne fogadja el a rendőrfőnök nyugdíjazási kérelmét.

Ötven embert tüntettek ki

A Budapestért díjazottak között szerepelt Cseh László és Kovács Ágnes olimpikon úszó, a műegyetemi tűzben elhunyt három tűzoltó Horváth Ákos, Pintér Gábor és Rettman Károly is.

Bacsó Péter filmrendező, Hankiss Elemér szociológus, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Sajdik Ferenc karikaturista és Szabó Magda írónő részesült a Budapest Díszpolgára elismerésben pénteken, a főváros 133 évvel ezelőtti egyesítésének emléknapján tartott ünnepségen. A díszpolgárok száma ezzel 47-re nőtt.

Pro Urbe díjat kapott az Amadinda Ütőegyüttes, Bródy János zenész, Gálvölgyi János színész, Golub Iván kórházigazgató, Szirtes Tamás színigazgató és Ungváry Rudolf gépészmérnök, író.

Néhány ellentüntető oszlatás nélkül

A Budapest Közbiztonságáért Emlékérmet megkapta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, Bendes Győző, a határőrség fővárosi vezetője és Dobozi József, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat parancsnoka is.

A Fővárosi Szolgálatáért díjban részesültek között szerepelt Csonkás István, a főpolgármesteri hivatal tervezési ügyosztályvezetője, a Fővárosért Emlékzászlót pedig a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet kapta.

A mintegy félszáz kitüntetett a Váci utcai Újvárosháza dísztermében vehette át elismerését. Néhányan, így Oláh György, Hankiss Elemér és Bródy János később veszik át díjukat. Az épület előtt rendőri biztosítás mellett néhány ember demonstrált Gergényi Péter kitüntetése ellen.

Puskásról nem lehet utcát elnevezni

Demszky Gábor indítványára az ünnepség résztvevői egyperces néma felállással emlékezek meg Puskás Ferenc olimpiai bajnok labdarúgóról, a főváros pénteken elhunyt díszpolgáráról, akinek az önkormányzat dísztemetést szervez.

Tarlós István (Fidesz) frakcióvezető az MTI-nek elmondta, kezdeményezi, hogy Kispesten, ahol a világhírű labdarúgó gyermekkorát töltötte, utcát nevezzenek el róla.

Az ötlet nem új, szeptemberben már a kispesti önkormányzat és a Bp. Honvéd focicsapat is lobbizott azért, hogy a Bozsik-stadionhoz vezető utca megkapja a Puskás út nevet, de egy fővárosi rendelet szerint valakiről halála után 25 évig nem lehet közterületet elnevezni, Az út most Ady Endre nevét viseli.