Megkezdődött a 4-es metró építése

2004.12.08. 12:47
Hétfőn elkezdték a 4-es metró munkálatait a Keleti pályaudvarnál. Felújítják és bővítik az aluljárót, újraaszfaltozzák a Kerepesi utat, kihirdették az alagútfúrásra szóló nemzetközi pályázatot is. A fúrópajzsok naponta tizenöt métert haladnak majd a föld alatt.

A Baross téri megálló építésével hétfőn megkezdődtek a 4-es metró munkálatai. Új kijáratot építenek a Keleti pályaudvari megállóhoz, és meghirdették az alagútépítésre kiírt nemzetközi pályázatot. A fúrás 2005 végén kezdődhet, metrószerelvények a tervek szerint 2009-től közlekedhetnek a Baross tér és az Etele tér között. A beruházás 300 milliárd forintra rúgó költségeit a főváros és a kormány (30-70 százalék) közösen állja, olvasható a fővárosi önkormányzat közleménéyben.

Költözik a troli, megújul a Kerepesi út

#alt#
Az új állomás látványterve
A 4-es metró előkészítési munkálataiba az aluljáró és a Kerepesi út felújítása, valamint a közművek megújítása is beletartozik. Új kijáratot azért építenek a meglévő állomás keleti végébe, hogy a 4-es metró építésekor ne kelljen lezárni az állomást. Bővítik az aluljárót, új lépcsőfeljárókat építenek, kicserélik a víz-, gáz-, csatorna- és villanykábeleket. Eltüntetik a nem használt villamosvágányokat a felszínről, újraaszfaltozzák a Kerepesi út egy részét, új térkő-burkolatot raknak a járdára és a pályaudvar parkolójába. Ide teszik át a 80-as troli végállomását. A munkákat a tervek szerint 2005 decemberében fejezik be.

Meghirdették az első nagyszabású pályázatot is, amelyet az alagútfúrásra írtak ki. A 4-es metró pályázatai közül ez a legnagyobb volumenű, mintegy negyvenmilliárd forint értékű tender. A jelentkezők előminősítésére szolgáló felhívás a jövő héten jelenik meg az EU hivatalos közlönyében.

Adatok

Az alagutak elektronikus vezérléssel ellátott fúrópajzsai ellenállnak a talajvíznek, és naponta tizenöt métert fúrnak ki. Az Etele téren szerelik össze őket, innen indulnak a Szent Gellért tér felé. Két év alatt érnek el a Keleti pályaudvari állomásra, és addig négyszázezer köbméter földet ásnak ki, amelynek nagy részét várhatóan vizen fogják elszállítani.

#alt#
Az új állomás látványterve
A Baross tértől Kelenföldig tartó első szakaszon tíz állomást építenek meg. A metróvonal építése 46 hónapig tart, az állomásoké 6-9 hónapig. A tervek szerint az egész építkezést 2009 végén fejezik be. A második szakaszban további négy állomás épül majd, a Bosnyák térig. A negyedik metróvonal első szakaszára összesen tizenöt vonatot szereznek be, az összekapcsolt, egyterű kocsik négyesével közlekednek majd. Az új járművek könnyebbek és csendesebbek lesznek, mint a jól ismert szovjet modellek.

A metró automata vezérlésű lesz, de az azokat kísérő metróstewardess bármikor beavatkozhat, s az utasokat is segíti a tájékozódásban. Újdonság, hogy a 4-es vonal minden állomását középperonosra építik. A peronokon infravörös érzékelő-ket szerelnek fel; ha valaki a vágányok közé esik, azonnal kikapcsolják az áramot, és megállítják a közeledő szerelvényt.