A BKV tanácsadójának saját versenytársával kellett egyeztetnie

2008.05.16. 13:24
Egy, az Index birtokába került kép tanulsága szerint a BKV-val tanácsadásra 2,5 milliárd forintos szerződést kötő AAM feladatai között szerepelt, hogy a nyertes pályázat beadása előtt konzultáljon az egyetlen vetélytársával. Az ügyben a BKV felügyelőbizottsága is vizsgálódik.

Állítólag vannak nem becsületesen lejátszott közbeszerzések. Ezeknél a köztulajdonban lévő vállalat a piaci árnál drágábban vesz meg valamilyen terméket, hogy aztán az extraprofitból a boldog nyertes visszaosszon a cég vezetésének, a mögöttük álló politikusoknak vagy politikai szervezeteknek. Állítólag az ilyesmire sokkal jobb a szolgáltatás- mint az áruvásárlás, mert nem olyan nyilvánvaló a megvett termék ellenértéke. Állítólag különösen alkalmas a tanácsadás, hiszen a kicserélődő termék nem kézzelfogható.

Az ilyen ügyletben persze valahogy biztosítani kell, hogy a nyertesnek kiszemelt nyerhessen, például úgy, hogy mégiscsak ő adja a legolcsóbb ajánlatot, noha az övé is drága. Magyarán gondoskodni kell arról, hogy a többi ajánlattevő még magasabb áron kínálja portékáját. A "szakzsargon" egyébként bukóárnak nevezi ezt az árat. Jó tehát, ha minél kevesebben vannak az ajánlattevők, hiszen mindőjükkel meg kell előre állapodni, hogy nagyobb árat mondjanak, mint a nyertesnek kiszemelt.

A BKV az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel két tanácsadói szerződést is kötött, összesen meglehetősen nagy, 2,5 milliárdos keretösszegben. Azt ma nem állíthatjuk, hogy bármilyen visszáság történt a szerződések körül.

Úgy tűnik azonban, a tanácsadói üzlet nyertese, az AAM BKV-tól kapott feladatai között szerepelt – még a tendernyerés előtt –, hogy egyeztessen (a közbeszerzési versenyben egyetlen) konkurensével.

"Nagy ajánlat". Ez annak a feladatnak a megnevezése, mely az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek a BKV-tól kapott feladatlistáján olvasható 2007. november 30-i határidővel. Az időpont épp egy héttel előzte meg a BKV által tanácsadásra kiírt, összességében 2,5 milliárd forintos pályázat beadási határidejét.

Figyelemre méltó a feladatlista megjegyzés rovata, ahol az szerepel, hogy "Golderes egyeztetés státusza?".

Az Index birtokába került képen a BKV által az AAM részére átadott feladatlista olvasható. Ez a táblázat ezzel a tartalommal a BKV-nak is megvan, ott, ahol az AAM anyagokat őrzik - erősítette meg kérésünkre a BKV-felügyelőbizottság egyik tagja. Ez bizonyára azt jelenti, hogy maga a BKV adott utasítást az AAM-nek a kapcsolatfelvételre.

Nézze meg nagyobb méretben!

A BKV szerepét az ügyben, vagyis hogy ki és milyen utasítást adott az AAM-nek a tanácsadási pályázattal kapcsolatban, ezen a héten még csak a felügyelőbizottság vizsgálja. Ám ha esetleg bűncselekmény gyanúja is felmerül, akkor az ügy könnyen a rendőrségre és az ügyészségre kerülhet.

Az Index kérdésére az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. szóvivője azt válaszolta írásban, hogy az említett pályázattal kapcsolatban, a közbeszerzési eljárás hivatalos eseményeitől eltekintve a két vállalat között nem került sor semmilyen egyeztetésre, megbeszélésre. Szó szerint ezt válaszolták:

"A magyarországi vezetői tanácsadó piac méretéből kifolyólag az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. és a Golder Associates Kft. versenytársakként ismerik egymást.

Szóvivőjén keresztül az Index kérdésére az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. felelősségének teljes tudatában kijelenti, hogy az említett pályázattal kapcsolatban, a közbeszerzési eljárás hivatalos eseményeitől eltekintve a két vállalat, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. és a Golder Associates Kft. között nem került sor semmilyen egyeztetésre, megbeszélésre. Amennyiben valaki ennek az ellenkezőjét állítja, az büntetőjogi felelősségének tudatában, hiteles formában tegye, és számoljon annak minden következményével."

Ezzel egybecseng a másik ajánlattevő nyilatkozata. A Golder Associates (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója, Vámos György az Indexnek azt mondta, hogy soha nem találkozott vagy beszélt AAM-es dolgozóval, vezetővel, képviselővel és tudomása szerint a munkatársai sem egyeztettek az AAM-mel a tanácsadói pályázatról.

A Golder egy szakértő és tervezőmérnöki tevékenységet folytató nemzetközi vállalatcsoport, mely az ügyvezető elmondása szerint Magyarországon klasszikus mérnöki irodának tekinthető. A Fővárosi Önkormányzat megkeresésére kezdtek a négyes metró ügyeivel foglalkozni, amelyre a BKV egyik szervezeti egységével, a DBR Metró Projekt Igazgatósággal kötöttek szerződést a metróépítés EU-finanszírozásának biztosításához szükséges dokumentáció elkészítésére.

E szerződés okán látott bele a Golder szinte mindenkinél jobban a négyes metró ügyeibe, és mivel a Golder cégcsoport szakértőnek számít a metróépítés területén, úgy gondolták a vezetői tanácsadásra is képesek vállalkozni. A Golder át is esett sikerrel a BKV előminősítésén - mondta Vámos.

A BKV 37 feladatra való alkalmasság alapján minősítette a jelentkezőket. Az AAM és a Golder minősítése között hat ponton van átfedés. E szerint mindkét cég alkalmas és képes projektügyintézésre, megvalósíthatósági tanulmány készítésére, fejlesztési, általános vezetői, K+F-kezeléshez kapcsolódó, informatikával és humánpolitikával kapcsolatos tanácsadásra.

Akár egyeztetett egymással a két cég, akár nem, az eleve vezetői tanácsadásra szakosodott AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. nyerte a BKV Zrt. kiemelt projektekkel összefüggő általános szakértői támogatására kiírt pályázatot 625 milliós ajánlattal és a 4-es metró beruházási projektjével összefüggő szakértői támogatásra kiírt pályázatot 1 milliárd 875 milliós ajánlattal. Ezen keretszerződések alapján 2012. december 21-ig adhattak volna vezetési tanácsaikat, ám az ügyben az Index cikke nyomán kitört botrány miatt végül felmondták a megkötött szerződést.