Megeszi az Állatkert a Vidámparkot

2008.11.10. 10:27
Várhatóan összevonják a Fővárosi Állat- és Növénykertet és a Vidámparkot, hangzott el a fővárosi kabinet hétfői ülésén. A Vidámpark műemléki játékai a Városligetben maradnának, a többi máshová költözne.

A Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) fejlesztéséről tárgyalt hétfőn a fővárosi kabinet. Az évi egymillió látogatót fogadó állatkert jelenleg az ország legnagyobb közgyűjteménye, amely a jelenlegi területén nem fejleszthető tovább.

Nyári Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a park műemléki karaktere és turisztikai értékei miatt nem merülhet fel a Városliget területéről történő elköltöztetés.

A városvezetés szerint a megoldást a szomszédos Vidámparkkal történő fúzió jelenthet, amelynek eredményeképp a vidámpark játékainak egy részét más, frekventált helyszínre költöztetnék, a régi, műemléki játékok (pl. körhinta, hullámvasút, barlangvasút) azonban a helyszínen maradnának.

Az ülésen részt vett Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója, aki egyben a Vidámpark Zrt. igazgatóságának elnöke is. A szakember ismertette a összevonás lehetséges jogi alternatíváit, amelyek között szerepel a nonprofit zrt.-vé vagy vállalkozó közintézetté történő alakítás is.

A tervek szerint Fővárosi Állat- Növénykert és Élménypark (FÁNE) néven jöhetne létre az új komplexum. Az önkormányzat és az intézmény az elmúlt öt évben mintegy négymilliárd forintot fordított együttesen az állatkert fejlesztésére. Az illetékes fővárosi szakbizottságok a következő hetekben tárgyalnak az átalakítás további lépéseiről.