Még mindig a szolgálati luxusautót használja a BKV-vezér

2008.12.11. 18:31
Kocsis István, a BKV vezérigazgatója csütörtökön azzal a szolgálati Audival ment egy városházi tanácskozásra, amelyről kedden nyílt levélben kijelentette, hogy nem használja, hanem saját autójával jár. Kiderült: a saját kocsi szervízben volt, ezért két napig mégis az új Audi A6-os használatára kényszerült az igazgató.

Az MTI szerint a vezérigazgató ugyanazzal a rendszámú Audi A6-os gépkocsival érkezett a csütörtöki városházi tárgyalásra, amivel az elmúlt hónapokban is járt. Kocsis István december 8-ai keltezésű levelében arról tájékoztatta Demszky Gábort, hogy felvetésére megszüntette a szóban forgó autó bérletét.

"A mai naptól a saját gépkocsimat használom mindaddig, míg a BKV nyereséges nem lesz. Így a munkaköri feladataim ellátásához is a saját autómat veszem igénybe, amihez nem kérek a BKV-tól sem biztosítást, sem karbantartást, sem benzinellátást" - rögzíti a főpolgármesterhez írt levelében a vezérigazgató.

A BKV sajtóosztályán az Indexet felvilágosították, hogy nem a BKV vált két nap alatt nyereségessé. A sajtóosztály válasza szerint Kocsis István saját autója csütörtökig szervizelés alatt volt, ezért az elmúlt 2 napban továbbhasználta a szóban forgó autót, melynek költségét azonban már nem a társaság, hanem a vezérigazgató személyesen fizette. Csütörtök estétől a vezérigazgató már saját autóját használja.

Mint arról az Index múlt hét pénteken beszámolt, a BKV nemrég kinevezett vezérigazgatója számára egy felső kategóriás gépkocsit (becslés szerint 20 millió forint értékű Audi A6 TDI 3000 extrákkal) bérel a közlekedési cég.

A cikk után Demszky Gábor főpolgármester levélben szólította önmérsékletre a BKV vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt. Véleménye szerint egy BKV-hoz hasonló költségvetésű magáncég első emberének valóban járna egy hasonló vagy még jobb szolgálati autó, a közlekedési vállalat viszont közpénzekből gazdálkodik, és nehéz anyagi helyzetben van. Ám megjegyezte: az egyre drágább jegyet váltó utasoknak "nehéz lenne elmagyarázni, miért jár drága, új autóval a BKV vezetője".

A gépkocsibérlést Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője is bírálta. A politikus kijelentette: ha a vezérigazgató nem szünteti meg a bérletet, akkor nem számíthat az ellenzék támogatására.